Džonson će se suočiti sa glasanjem o povjerenju

"Premašen je prag od 15 odsto poslanika parlamentarne stranke koji traže glasanje o povjerenju lideru Konzervativne stranke"

5044 pregleda 4 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2022. 10:36h

Britanski premijer Boris Džonson danas će se suočiti sa glasanjem o povjerenju od strane poslanika vladajuće Konzervativne partije, rekao je poslanicima predsjedavajući Komiteta 1922 Grejem Brejdi, prenosi Rojters.

"Premašen je prag od 15 odsto poslanika parlamentarne stranke koji traže glasanje o povjerenju lideru Konzervativne stranke", napisao je on u bilješci poslanicima konzervativaca.

"U skladu sa pravilima, glasanje će biti održano između 18.00 i 20.00 danas u ponedjeljak, 6. juna - detalji će biti potvrđeni. Glasovi će se prebrojati odmah nakon toga. Saopštenje će biti objavljenou dogledno vrijeme."

Glasanju o povjerenju se pristupa ako najmanje 54 poslanika Torijevaca to zatraže.

Ukoliko Džonson izgubi u glasanju u kojem učestvuje 359 poslanika Konzervativne stranke, on će biti smijenjen kao vođa te partije i premijer. Ako "pobijedi", biće bezbjedan od nekog novog glasanja o povjerenju godinu dana.

Džonson je mjesecima u centru "etičkih skandala", najviše zbog žurki koje su održavane u zgradama vlade dok je na snazi bilo zaključavanje zbog kovida-19.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da podržava Džonsona u glasanju o povjerenju koje će se među poslanicima iz njihove Konzervativne partije, prenosi Rojters.

"Premijer ima moju stopostotnu podršku na današnjem glasanju i snažno ohrabrujem kolege da ga podrže", napisla je Tras na Tviteru.

"On je pružio podršku u oporavku od COVID-a i podržao Ukrajinu suočenu sa ruskom agresijom. Izvinio se za napravljene greške. Sada se moramo fokusirati na ekonomski rast", poručila je ona.

Tras se kako navodi Rojters smatra potencijalnom nasljednicom Džonsona.

Bonus video: