”Gas je skup, ali je sloboda neprocjenjiva”

Premijerka Estonije Kaja Kalas upozorava da će bol od sankcija staviti na test odnose unutar EU i kritikuje stav Emanuela Makrona prema Putinu

25924 pregleda 34 komentar(a)
Zabrinuta zbog preuranjenih poziva na primirje: Kaja Kalas, Foto: Rojters
Zabrinuta zbog preuranjenih poziva na primirje: Kaja Kalas, Foto: Rojters

Vjerovatno nijedan evropski političar nije zauzeo tako beskompromisan stav prema ruskom lideru Vladimiru Putinu zbog agresije na Ukrajinu kao što je to učinila premijerka Estonije Kaja Kalas. Njen odlučan stav i jasna ubjeđenja, uključujući i ono da Putinu treba da bude suđeno kao ratnom zločinci, kao i ogromna podrška ove baltičke zemlje Ukrajini doprinijeli su rastu popularnosti Kalasove.

Dok podsjeća svijet na represiju i brutalnost koju je njena mala država trpila u rukama istočnog susjeda, liderka Estonije nije oštra samo prema Putinu. Kalasova, kćerka bivšeg estonskog premijera Sima Kalasa i prva žena na čelu vlade od kada je Estonija proglasila nezavisnost, takođe kritikuje francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao i druge lidere koji žele da razgovaraju s ruskim predsjednikom.

Makron
foto: REUTERS

Uprkos tome što je u više navrata naglašavala jedinstvo EU u odgovoru na rusku invaziju, Kalasova je u intervjuu za britanski “Gardijan” kazala da je sve teže očuvati evropsko jedinstvo usljed uticaja koji rat ima na inflaciju i životni standard širom kontinenta.

Ona je naročito kritikovala Makrona zbog toga što je pokušao da pruži Putinu diplomatski izlaz, rekavši da je na taj način ruski lider dobio uvjeravanje da neće biti izolovan niti se suočiti s pravdom zbog ratnih zločina njegove vojske.

”Došli smo u fazu kada sankcije počinju da nas bole, kazala je Kalasova za britanski list. “U početku sankcije su bile teške samo za Rusiju ali sada postaju bolne za naše zemlje i postavlja se pitanje koliko bola smo spremni da pretrpimo. To je različito za sve države. Jedinstvo je teško održati. Postaje sve teže zbog visoke inflacije i cijena energije”, kazala je Kalasova. “Gas možda jeste skup, ali je sloboda neprocjenjiva”. Ljudi koji žive u slobodnom svijetu to ne razumiju u potpunosti.

Izuzetno me brinu preuranjeni pozivi na prekid vatre ili mir, jer prekid vatre ne znači da će prestati zločini na okupiranim teritorijama. Tu grešku smo napravili već tri puta, u Gruziji, Donbasu i na Krimu, i ne smijemo je ponoviti

Ona je kazala da je kao tinejdžerka oslobođena iz ruskog totalitarnog zatvora - SSSR je anektirao Estoniju do 1991. “Znam kakav je to osjećaj i to je iskustvo centralnih i istočnih država”, kazala je ona. “Međutim to je iskustvo koje neke zapadne zemlje nemaju, stoga vrijednosti mogu otići kroz prozor onog trenutka kada vi počnete da osjećate bol.”

Ona je kritikovala Makrona zbog toga što razgovara s Putinom. “Ne vidim svrhu razgovora s njim ako želimo da pošaljemo poruku da je izolovan i poruku da neće proći nekažnjeno za ovo i da će odgovarati za sve počinjene zločine”, kazala je ona.

”Izuzetno me brinu preuranjeni pozivi na prekid vatre ili mir, jer prekid vatre ne znači da će prestati zločini na okupiranim teritorijama. Tu grešku smo napravili već tri puta, u Gruziji, Donbasu i na Krimu, i ne smijemo je ponoviti”.

Ona je kazala da je do kraja sovjetske okupacije Estonije udio Rusa u populaciji porastao sa dva na 30 procenata i strahuje da će se ista stvar dogoditi u Ukrajini pod okupacijom Rusije.

Makron je nedavno ponovio stav da Putin ne smije biti ponižen, naglašavajući podjele između onih koji tvrde da Putin mora biti poražen i da se to mora vidjeti i onih koji smatraju da on samo ne smije pobijediti.

Kalasova je kazala da će Putin najbolje “spasiti obraz ako se vrati u Rusiju jer su njegove trupe u jednoj suverenoj zemlji”.

Estonija ima najveću stopu inflacije u EU, a koaliciona vlada koju je predvodila Kaja Kalas pala je prošlog petka nakon čega ona pokušava da sastavi novu vladu u savezu sa Socijaldemokratama.

Ukoliko njeni planovi da formira novu koalicionu vladu ne uspiju, premijerka Estonije je za “Gardijan” kazala da će njenu vladu zamijeniti druga koalicija koja uključuje desničarske ekstremiste koji su naklonjeni Rusiji, protive se ukrajinskim izbjeglicama i ne priznaju da je Džo Bajden legitimno izabran za predsjednika Sjedinjenih Država.

Bonus video: