Boris Džonson "preživio" glasanje o povjerenju

Džonsonu je podršku ukazalo 211 konzervativnih poslanika, dok ih je 148 bilo protiv. Da ostane na funkciji Džonsonu je bila potrebna podrška 180 poslanika

16926 pregleda 3 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2022. 22:24h

Britanski premijer Boris Džonson ostaće na funkciji lidera Konzervativne partije i šefa vlade nakon što je mu je većina stranačkih kolega ukazala povjerenje uprkos tome što su pojedini doveli u pitanje njegov autoritet nakon skandala koji je u britanskoj javnosti poznat kao "partigejt".

Na tajnom glasanja Džonsonu je podršku ukazalo 211 konzervativnih poslanika, dok ih je 148 bilo protiv. Da ostane na funkciji Džonsonu je bila potrebna podrška 180 poslanika.

Džonson, koji je ubjedljivo pobijedio na izborima 2019. godine, bio je pod velikim pritiskom nakon što se saznalo da su on i članovi njegovog kabineta organizovali zabave u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu u trenutku kada su u Britaniji na snazi bile stroge mjere zbog pandemije kovida-19.

Džonson je u više navrata izviždan na nedavnim događjima organizovanim povodom platinastog jubileja 70. godišnjice na tronu kraljice Elizabete.

Nekada naizgled nedodirljivog Džonsona, kritikovao je i saveznik Džesi Norman bivši ministar koji je uoči glasanja konzervativaca kazao da ostanak na vlasti 57-godišnjeg premijera predstavlja uvredu za birače i za Konzervativnu partiju.

"Predsjedavali ste kulturom relaksiranog kršenja zakona u Dauning stritu", kazao je on, dodajući da vlada ima "veliku većinu, ali ne i dugoročni plan".

Džonson je uoči glasanja obećao poslanicima novi ekonomski plan za rast koji će predstaviti naredne nedjelje. Izvor iz Konzervativne partije kazao je za Rojters da je Džonson takođe obećao da će smanjiti poreze ako ostane na funkciji i upozorio poslanike da se ne okreću jedni protiv drugih i zarobe partiju u scanario sličan onome iz filma "Dan mrmota".

Zajedno sa Džonsonom, četvoro od petoro konzervativnih premijera se našlo u poziciji da je njihova funkcija stranačkog lidera, a samim tim i premijera, dovedena u pitanje.

Na osnovu prethodnih iskustava može se zaključiti da pobjeda na glasanju o povjerenju nije uvijek dovoljna za obezbjeđivanje pozicije.

Tereza Mej je takođe preživjela glasanje o povjerenju u januaru 2019. godine, isto kao i Margaret Tačer i Džon Mejdžor prije nje, mada po drugačijim pravilima i nakon značajno dužeg mandata od Džonsona i Mejove. Uprkos tome što im je većina konzervativaca ukazala povjerenje i Tačerova i Mejova su ubrzo nakon toga podnijele ostavke, a Mejdžor je izgubio na parlamentarnim izborima 1997. i to sa velikom razlikom.

Izvjesno je da će Džonsonov tim pokušati da pobjedu na stranačkom glasanju iskoristi kako bi stavio tačku na "partigejt" ali će to biti teško ostvariti u stranci koja je javno podijeljena. "Gardijan" ističe da Džonsonu ni najmanje neće biti lako da povrati povjerenje stranačkih kolega i građana.

Mnogima u Britaniji teško su pala otkrića o tome šta se događalo u Dauning stritu, uključujući tuče i povraćanje zbog konzumiranja alkohola, kada većina ljudi nije mogla da se oprosti od svojih voljenih koji su preminuli.

Jedna od zabava u Dauning stritu trajala je do ranih jutarnji sati uoči sahrane kraljičinog supruga princa Filipa u aprilu prošle godine.

Mel Četvud, 61-godišnja arhivarka, kazala je da je prizor Džonsona koji je izviždan na jednom od događaja povodom platinastog jubileja za nju bio bio ključni.

"Meni je to djelovalo kao prekretnica".

Bonus video: