Ambasador Rusije napustio sjednicu Savjeta bezbjednosti zbog obraćanja Šarla Mišela

"Možete da napustite prostoriju, možda je lakše ne slušati istinu"

5593 pregleda 14 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nabenzja napustio je sjednicu Savjeta bezbjednosti tokom obraćanja predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, koji je optužio Rusiju da je invazijom na Ukrajinu izazvala globalnu krizu sa hranom, prenosi N1.

Šarl Mišel je rekao da Rusija koristi zalihe hrane kao "stelt projektil" protiv država u razvoju, tjerajući ljude u siromaštvo. Nebenzja je odgovorio da Mišel širi laži.

Ukrajina je veliki izvoznik jestivog ulja i žitarica, kao i Rusija koja takođe izvozi žitarice, ali i vještačko đubrivo. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji doveli su do nestašica ovih proizvoda na tržištu i njihovog skoka cijena.

Mišel je dodao da se dramatične posljedice rata u Ukrajini prelivaju na cijeli svijet. Efekti su, kazao je Mišel, skok cijena hrane, koji tjera ljude u siromaštvo i destabilizuje cijele regione.

"Rusija je jedina odgovorna za tu krizu", rekao je Mišel.

Istakao je da je svojim očima vidio milione tona žita zarobljenog u ukrajinskoj luci Odesa zbog blokade od strane Rusije. Mišel je optužio Rusiju i za krađu žita i onemogućavanje sadnje i žetve usjeva u Ukrajini usljed vojnih aktivnosti.

Dok je Nebenzija napuštao salu Mišel mu se tada direktno obratio riječima:

"Možete da napustite prostoriju, možda je lakše ne slušati istinu".

Ambasador je rekao Rojtersu da nije mogao da ostane na sjednici zbog "laži koje je Šarl Mišel došao da širi".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na odvojenom sastanku u UN rekao da Rusija uništava ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu, a da je u silosima pored Odese zarobljeno oko 20 miliona tona žita, dok zbog ruske blokade u luci stoje brodovi do vrha napunjeni žitaricama.

Bonus video: