Guverner Luganska: Devedest odsto oblasti u rukama ruske vojske

Rat u Ukrajini - 105. dan

37443 pregleda 28 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, koji sada kontroliše Rusija, Foto: Reuters
Detalj iz Marijupolja, koji sada kontroliše Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2022. 21:27h
Završeno
21:26h

Serhij Gajdaj, Guverner Luganska kaže da ruske snage strateški grada u Luganskoj oblasti Sjeverodonjeck drže pod svojom kontrolom, dok je industrijska zona i dalje u rukama ukrajinske vojske, kao i susjedni Lisičansk.

"U toku je snažno granatiranje Lisičanska, koju trpu veliku štetu", dodao je Gajdaj, kako prenosi Rojters.

U onlajn objavi, takođe je rekao da ne postoji mogućnost da ukrajinske trupe budu opkoljene. Istakao je da trenutno ruske snage kontrolišu 90 odsto Luganska.

18:11h

Ukrajina i Rusija razmijenile su po 50 tijela poginulih vojnika, uključujući i 37 pripadnika ukrajinskih snaga bezbjednosti poginulih u čeličani Azovstalj u Marijupolju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju.

Navodi se da je razmjena obavljena na linijama fronta na jugoistoku Ukrajine, u regionu Zaporožja, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da će takvih razmjena biti i ubuduće.

18:10h

Ukrajinske snage potisnute su ruskim bombardovanjem u istočnom gradu Sjeverodonjecku i sada kontrolišu samo njegovu periferiju, rekao je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Gajdaj je rekao da su ukrajinske specijalne snage prije nekoliko dana pokrenule kontraofanzivu i očistile skoro polovinu grada, ali da nije imalo smisla da ostanu kada je Rusija počela sa granatiranjem i vazdušnim napadima, prenio je Rojters.

“Naše snage sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada. Ali borbe i dalje traju, naše snage brane Sjeverodonjeck, nemoguće je reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad”, poručio je on.

15:36h

Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk zatražio je danas da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je tokom obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta rekao da bi neuspjeh da se Ukrajini uputi signal otvorenih vrata jasno poručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da "slobodno može da nastavi bez ikakve kazne".

"Hajde da uradimo sve što je moguće da 24. juna vidimo dan prekretnice, važan dan za nas i našu veliku zajedničku pobjedu", rekao je Stefančuk.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola navela je da će poslanici nastaviti da pomažu napore Ukrajine da dobije status kandidata. Ona je dodala da bi to pomoglo Ukrajini, putem produbljivanja integracija.

Očekuje se da će Evropska komisija sljedeće nedjelje saopštiti stav o statusu kandidata Ukrajine, na osnovu odgovora zemlje u upitniku.

Vlade i šefovi država zemalja EU trebalo bi da krajem juna razmotre prijavu Ukrajine. Evropski parlament već je usvojio rezoluciju da Ukrajina treba da dobije status kandidata.

Ipak, lideri zemalja EU podeljeni su po pitanju brzine koraka EU za dodjelu statusa kandidata Ukrajini.

Prije napada Rusije, Evropska komisija je proteklih godina više puta izrazila zabrinutost zbog stepena korupcije u Ukrajini i potrebe za dubokim političkim i ekonomskim reformama.

Zahtjev Ukrajine za status kandidata naišao je na dobar odziv kod istočnoevropskih zemalja članica EU, ali su zvaničnici rekli da bi proces mogao da traje godinama.

15:22h

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je povodom izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbjedno odu preko Crnog mora, ocjenjujući je kao "praznu priču", prenosi Rojters.

"Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu", napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Tviteru.

Lavrov je ranije danas nakon sastanka u Ankari sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti riješena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

15:22h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da sankcije moraju biti ukinute da bi rusko žito bilo isporučeno na međunarodna tržišta, piše Rojters.

Peskov je naveo da trenutno "nema suštinskih diskusija" o ukidanju sankcija.

15:21h

Ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova izjavila je da je podignuto još osam optužnica protiv ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine, i da su tri presude već izrečene.

Ukrajina je otvorila više od 16.000 istraga o mogućim ratnim zločinima tokom rata u Ukrajini, navela je Venediktova.

Moskva negira optužbe da su njene trupe počinile ratne zločine, podsjeća Rojters.

13:18h

Moskva je "spremna" da garantuje bezbjednost brodova sa žitaricama koji napuštaju ukrajinske luke, uz saradnju s Turskom, rekao je danas u Ankari ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

11:39h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se nada da bi pitanja u vezi sa pošiljkama žitarica iz luka u Ukrajini mogla biti riješena, pod uslovom da Kijev "deminira vode" oko njih, javlja Rojters.

Govoreći zajedno sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, Lavrov je rekao da ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini teče po planu i da će mirovni pregovori morati da se nastave prije nego što postoji bilo kakva šansa za predsjedničke razgovore između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

10:41h

Svjetska banka odobrila je 1,49 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini za isplatu plata socijalnim radnicima i državnim službenicima, izjavio je u ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Finansiranje će se koristiti za isplatu plata socijalnim radnicima i državnim službenicima. Oporavak i naša pobjeda biće pobjeda demokratije i cijelog civilizovanog svijeta“, napisao je Šmigal na Tviteru.

09:39h

Ukrajinska vojska će možda morati da se povuče na čvršće položaje u Sjeverodonjecku, ali neće odustati od grada, rekao je guverner ovog ukrajinskog grada Sergij Gajdaj, prenosi Rojters.

On je dodao da se žestoke borbe vode i danas.

"Ukrajina očekuje od Rusije da pojača bombardovanje Sjeverodonjecka i da će pokrenuti ogromnu ofanzivu na koju Moskva usmjeruje sve svoje napore", dodao je Gajdaj.

07:49h

Norveška je Ukrajini donirala 22 samohodne haubice Ukrajini, uključujući rezervne djelove, municiju i drugu opremu, saopštilo je Ministarstvo odbrane te skandinavske zemlje, a prenosi Rojters.

"Norveška vlada je čekala da javno objavi donaciju iz bezbjednosnih razloga. Buduće donacije možda neće biti objavljene ili komentarisane", navodi se u saopštenju.

07:46h

Malo prije invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u Peking na Zimsku olimpijske igre kako bi proglasio "prijateljstvo bez ograničenja" sa kineskim liderom Sijem Đinpingom. Ovih dana, međutim, nema sumnje u to ko je u tom odnosu supersila.

Kineska ekonomija sada je deset puta moćnija od ruske. Peking je taj koji će diktirati uslove spasonosne finansijske pomoći.

Povezani članci

08. Jun 2022.

Vladimir Putin - novi vazal Kine

07:28h

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika koji su se predali u Marijupolju odvedeno je u Rusiju gdje će protiv njih biti pokrenuta istraga, javila je novinska agencija Tass, a prenosi Rojters.

Očekuje su da će u narednim danima još ukrajinskih zatvorenika biti prebačeno u Rusiju, rekao je izvor iz ruske policije za Tass.

Iz Ukrajine poručuju da radi na tome da svi zatvorenici budu vraćeni, dok određeni ruski zakonodavci kažu da bi trebalo da im se sudi.

07:27h

Počeo je 105. dan rata u Ukrajini - šta se dešavalo juče tokom ruske invazije pročitajte OVDJE.

Bonus video: