Ukrajina izbacuje Tolstojev "Rat i mir" iz školske literature

Ministarstvo prosvjete i nauke Ukrajine priprema izmjene školskih programa iz predmeta kao što su odbrana države, strana književnost, istorija Ukrajine i svjetska istorija

3823 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinsko Ministarstvo prosvjete i nauke priprema izmjene školskih programa, a između ostalog iz strane književnosti biće izbačen roman Lava Nikolajeviča Tolstoja "Rat i mir", navodi novinska agencija Unian.

S druge strane, zamjenik načelnika Ministarstva prosvjete je rekao da se razgovara o tome da li da se neko od ruskih pisaca zadrži u programu strane književnosti, prenosi N1.

Unian podsjeća da je resorno ministarstvo 14. aprila odlučilo da revidira školski program iz strane književnosti i smanji broj ruskih pisaca.

Odluka je, kako je tada navedeno, donijeta jer sada sve što je vezano za Rusiju izaziva unutrašnje ogorčenje i agresiju Ukrajinaca, prenosi RTS.

Ministarstvo prosvjete i nauke Ukrajine priprema izmjene školskih programa iz predmeta kao što su odbrana države, strana književnost, istorija Ukrajine i svjetska istorija. Ovo je, kako navodi agencija, saopštio zamjenik ministra prosvjete i nauke Andrej Vitrenko.

Prema njegovim riječima, do sredine juna grupa specijalista mora da dostavi Ministarstvu prosvjete predloge za izmjene programa ovih predmeta.

"Trenutno postoje grupe visokostručnih specijalista koji prave izmjene u nastavnim planovima i programima. Ove grupe moraju do 15. juna da dostave rezultate Ministarstvu prosvjete, a mi ćemo te izmjene donijeti posebnim propisima", objasnio je Vitrenko.

"Djeca moraju da znaju, umiju da jačaju nacionalno i patriotsko vaspitanje i postojaće poseban blok koji će se baviti protivminskim djelovanjem. Da djeca budu svjesna da ih ne treba dirati, šta je opasno za njih", rekao je zamjenik ministra.

Bonus video: