Kim: Razmijenjena četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca;"Strah od širenja kolere i dizenterije u Mariupolju"

Sto sedmi dan rata u Ukrajini

39859 pregleda 17 komentar(a)
Detalj iz Mariupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Mariupolja, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2022. 22:06h
Završeno
19:36h

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su zabrinuti zbog širenja smrtonosne kolere i dizenterije u Mariupolju na jugu zemlje, gdje desetine hiljada civila živi u ruševinama nakon što su ruske snage osvojile ovaj grad prošlog mjeseca poslije nemilosrdne opsade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tokom posjete Lvivu na zapadu Ukrajine, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da će njegova zemlja pomoći u izgradnji centara za liječenje ranjenika, doniranje protetskih udova i raspoređivanje ljekara, jer je Ukrajini potrebna "humanitarna pomoć isto tako hitno kao ... naša vojna podrška".

Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja koji kontroliše Rusija, koji sada radi izvan južne luke nakon skoro tromjesečne opsade u kojoj je na hiljade ljudi ubijeno, rekao je da bi još hiljade tamo moglo da umre od bolesti.

Ruske okupacione snage nisu uspjele da pravilno zbrinu tijela u gradu, koja trule po toplom vremenu i kiši, zagađujući vodovod, rekao je Vadim Bojčenko.

"Izbila je dizenterija i kolera... (koje) će odnijeti još nekoliko hiljada građana Mariupolja," kazao je Bojčenko.

19:34h

Ukrajinski guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim rekao je u petak da je njegova zemlja izvršila 11. razmjenu zarobljenika sa Rusijom od početka invazije Moskve u februaru, razmijenivši četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, prenosi Rojters.

Guverner je na aplikaciji Telegram objavio da je jedan od oslobođenih Ukrajinaca lokalni seoski starješina Oleh Pilipenko, za kojeg je Kim rekao da su ga ruske snage „kidnapovale” 10. marta.

Izmjena: 19:46h
13:57h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su dvojica Britanaca i Marokanac, koji su osuđeni na smrt u četvrtak u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici, počinili zločine na teritoriji DNR.

"U ovom trenutku sudski procesi koji se održavaju su u nadležnosti sudova i zakona DNR, jer su zločini zbog kojih su oni pred sudom počinjeni na teritoriji DNR", naveo je Lavrov, prenio je Rojters.

Jedina članica Ujedinjenih nacija koja je priznala nezavisnost cijele ukrajinske provincije Donjeck je Rusija.

12:09h

Rusija nastoji da nađe slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini rijeke Sjeverski Donjec u istočnoj Ukrajini, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je za ukrajinsku televiziju rekao da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u toj oblasti, prenosi Rojters.

Ako Rusija zauzme gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk na Sjeverskom Donjecu, držaće cijeli Lugansk, jednu od dvije oblasti u regionu Donbasa u kome Moskva podržava dvije samoproglašene separatističke republike, navodi britanska agencija.

"Strateški cilj Rusije je potpuno uništenje Ukrajine. Neće nam dozvoliti da živimo u miru. Ruska Federacija želi da potpuno uništi ukrajinsku državnost i da ovdje postavi vladu koju može da kontroliše", rekao je Motuzjanik.

Motuzjanik je još rekao da je situacija mirnija u južnoj Ukrajini, gdje Rusija pokušava da nametne svoju vlast na dijelu okupirane teritorije koja se proteže kroz oblasti oko Hersona i Zaporožja.

10:19h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je zabrinutost zbog smrtne presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu, koju je izrekao sud u samoproglašenoj Demokratskoj Narodnoj Republici (DNR) na istoku Ukrajine.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog fiktivnog procesa u kojem su osuđeni legitimni borci, koji su služili u Oružanim snagama Ukrajine", napisao je Blinken na Tviteru.

On je pozvao Rusiju i, kako je napisao, "njene satelite" da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući ljudska prava i zaštitu koja se pružaju vojnim zarobljenicima.

Vrhovni sud DNR osudio je juče na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako je navedeno, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika.

08:27h

Turisti su nekada masovno dolazili u ukrajinski primorski grad Odesu kako bi odmarali na njegovim plažama na Crnom moru, ali je sada zbog rata u Ukrajini bijeli pijesak prekriven minama, a policajci patroliraju šetalištima.

Povezani članci

10. Jun 2022.

Minirane plaže u Odesi

08:26h

Rusija sada možda dobija više prihoda od fosilnih goriva nego neposredno prije invazije na Ukrajinu, pošto globalna povećanja cijena neutrališu napore Zapada da ograniči njenu prodaju, rekao je juče američki izaslanik za energetsku bezbjednost Ejmos Hohstajn.

Povezani članci

10. Jun 2022.

Rusija više zarađuje od energenata

08:12h

Embargo Evropske unije na uvoz ruskog gasa uništio bi evropsku ekonomiju, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog viših cijena energenata, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Rojters.

07:56h

Ukrajinski grad Marijupolj na jugu države je u opasnosti od velike epidemije kolere, jer su medicinske usluge vjerovatno već blizu kolapsa, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Vjerovatno postoji i kritična nestašica ljekova u Hersonu, navelo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Rusija se bori da pruži osnovne javne usluge stanovništvu na teritorijama koje je okupirala vojska te države, dodaje se.

07:54h

Sto sedmi je dan rata u Ukrajini.

Predsjednik te zemlje Volodomir Zelenski kazao je kasno sinoć da imaju „pozitivne“ vijesti iz jugoistočnog regiona Zaporožja, gdje je rekao da ukrajinske snage uspijevaju osujetiti ruske trupe, prenosi Rojters.

U video obraćanju, Zelenski je takođe rekao da ukrajinske snage postepeno napreduju u oblasti Harkova, istočno od Kijeva, „oslobađajući našu zemlju“.

Bonus video: