ECB u julu ukida monetarne podsticaje

Banka zaoštrava monetarnu politiku uprkos tome što očekuje slabiji rast privrede zbog rata u Ukrajini

2084 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u četvrtak da će u julu ugasiti podsticaje ekonomije eurozone i podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, podstaknutu poskupljenjem energenata i hrane, ali i drugih dobara i usluga.

Banka je na kraju marta ugasila krizni pandemijski program kupovine obveznica (PEPP), vrijedan 1,85 biliona eura, a redovni program (APP) trebalo je da bude ugašen ove jeseni, ali raspored je poremetio rat u Ukrajini, prenosi SEEbiz.

Zato je ECB objavio da će program koji su uveli nakon dužničke krize kako bi podstakli ekonomiju eurozone ugasiti 1. jula.

Inflacija u eurozoni dostigla je u maju 8,1 odsto, najviši nivo otkada je evropski statistička kancelarija počela da objavljuje podatke 1997. godine, podstaknuta poskupljenjem energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

Inflatorni pritisci u međuvremenu su pojačani i prošireni, pa sada snažno rastu cijene brojnih dobara i usluga, rekli su iz ECB-a, podigavši procjenu inflacije u ovoj godini s 5,1 na 6,8 odsto.

Podignuta je i prognoza inflacije u idućoj godini, s 2,1 na 3,5 odsto. U 2024. rast cijena trebalo bi da uspori na 2,1 odsto, što je 0,2 procentna boda više nego što je banka prognozirala u martu.

Kako bi obuzdao inflaciju, ECB je danas najavio da će u julu podići ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu procentnog boda. Trenutno ključna kamatna stopa iznosi nula odsto, a kamatna stopa na depozite minus 0,5 odsto.

U septembru bi ih mogli ponovo podići, možda i više od četvrtine procentnog boda, ako se srednjoročne prognoze inflacije ne poboljšaju.

Banka tako zaoštrava monetarnu politiku uprkos tome što očekuje slabiji rast privrede zbog rata u Ukrajini.

U ovoj godini ECB sada očekuje rast ekonomije eurozone od 2,8 odsto, snizivši prognozu iz marta za 0,9 odstotnih bodova. Snizili su i prognozu za iduću godinu, s 2,8 na 2,1 odsto, a istu stopu rasta očekuju i u 2024. godine, potvrdivši prognozu s početka proljeća.

Bonus video: