Lavrov: Osuđenici na smrt počinili su zločine na teritoriji DNR, ne bih se miješao u rad pravosudnog sistema...

Osuđeni u Donjecku imaju pravo da traže pomilovanje, prenijela je kasnije ruska državna novinska agencija TASS reči predsednika "suda"

7704 pregleda 8 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova tvrdi da su trojica osuđenih na smrt - dva Britanca i jedan Marokanac - počinili zločine na teritoriji takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sergej Lavrov je rekao da su suđenja vođena "na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je reč počinjeni na njenoj teritoriji".

DNR, gdje su separatističke snage započele vojnu kampanju za otcjepljenje od Ukrajine 2014. uz podršku Moskve, međunarodno je priznata kao dio Ukrajine.

"Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih se miješao u rad pravosudnog i sistema za sprovođenje zakona Donjecke Narodne Republike," rekao je Lavrov, a prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Veći dio pokrajine Donjeck ostaje pod kontrolom Ukrajine, a među članicama Ujedinjenih nacija samo Rusija priznaje region kao nezavisnu DNR.

Osuđeni u Donjecku imaju pravo da traže pomilovanje, prenijela je kasnije ruska državna novinska agencija TASS reči predsednika "suda".

Ejden Aslin (Aiden Aslin, 28) iz Notingemšira, Šon Piner (Shaun Pinner, 48) iz Bedfordšira i treći čovjek, marokanski državljanin Saudun Brahim, osuđeni su na smrt na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici.

Sud je trojicu muškaraca proglasio krivima za "najamničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR", prenijela je agencija Interfaks riječi jednog sudskog zvaničnika.

Sud nije međunarodno priznat. Njihovi advokati su najavili da će se žaliti na presudu.

Bonus video: