"Rusko granatiranje fabrike u Sjeverodonjecku izazvalo požar nakon curenja nafte"

Rat u Ukrajini 108. dan

57902 pregleda 52 komentar(a)
Fabrika "Azot", Foto: Reuters
Fabrika "Azot", Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2022. 23:21h
Završeno
21:24h

Njemački kancelar Olaf Šolc otputovaće u Kijev sa svojim kolegama iz Francuske i Italije prije samita Grupe sedam krajem juna, izvijestio je u subotu list Bild am Zontag, prenosi Rojters.

List se poziva na izvore iz francuske i ukrajinske vlade.

Rojters navodi da pres služba njemačke vlade nije odmah odgovorila na njihov zahtjev za komentar.

21:06h

Užas u Mariupolju: "Kolera i druge bolesti mogle bi usmrtiti hiljade ljudi zbog leševa na ulicama"

21:05h

Bajden: Zelenski nije želio čuti američka upozorenja o invaziji

20:25h

Rusko granatiranje hemijske fabrike "Azot" u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku izazvalo je snažan požar nakon curenja tona nafte, izjavio je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Gajdaj nije rekao da li je požar u fabrici, u kojoj se sklanjaju stotine civila, ugašen.

On je rekao da su se neprekidno vodile borbe u Sjeverodonjecku, malom gradu u regionu Luganska koji je postao fokus ruskog napredovanja na istoku Ukrajine.

20:24h

Jedan državljanin Češke je ubijen u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski danas u Pragu.

18:30h

Jegorov dnevnik: Užasi rata u riječima i crtežima osmogodišnjeg dječaka (VIDEO)

17:58h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je danas pozvao na međunarodni pritisak kako bi Rusija prekinula blokadu ukrajinskih crnomorskih luka čime bi bio omogućen izvoz žitarica i spriječila kriza sa hranom.

Obraćanje Zelenskog
Obraćanje Zelenskogfoto: Reuters

Zelenski, koji se obratio video linkom učesnicima azijsko-pacifičkog bezbjednosnog foruma u Singapuru, upozorio je da će se svijet, ukoliko se ne nastavi izvoz iz Ukrajine, "suočiti sa teškom krizom hrane, čak i glađu, u mnogim zemljama Azije i Afrike".

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica trenutno na lukama zbog ruske blokade.

"Nedostatak hrane će nepogrešivo izazvati politički haos, koji može dovesti do smjena mnogih vlada", rekao je Zelenski učesnicima samita "Dijalog Šangri-La" među kojima su američki ministar odbrane Lojd Ostin i kineski zvaničnici.

Zelenski je rekao da Ukrajina trenutno izvozi dva miliona tona žitarica vozom svakog mjeseca, ali to ostaje znatno ispod onoga što obično izvozi.

UN i neke zemlje su se založile za otvaranje pomorskog koridora koji bi omogućio nastavak ukrajinskog izvoza.

Ukrajinske vlasti trenutno razgovaraju sa UN, Turskom i drugim zemljama o otvaranju pomorskog koridora koji bi omogućio izvoz žita, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ove nedjelje boravio u Ankari da bi se dogovorio sa tamošnjim vlastima o tome, ali za sada nije postignut pomak u rješavanju tog pitanja.

Francuske vlasti su sa svoje strane izrazile spremnost da pomognu u deblokadi luka, posebno luke u Odesi.

16:25h

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen obećala je danas u Kijevu odgovor naredne nedjelje na ambicije Ukrajine da se kandiduje za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Fon der Lajen i Zelenski
Fon der Lajen i Zelenskifoto: Reuters

"Želimo da podržimo Ukrajinu na njenom evropskom putu", rekla je Ursula fon der Lajen na kratkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, dok su na istoku nastavljene borbe sa ruskim vojnicima koji su 24. februara pokrenuli invaziju na Ukrajinu.

Predsjednica EK je rekla da će današnji razgovori omogućiti da se do kraja naredne nedjelje završi procjena o evropskim ambicijama Ukrajine.

Prema njenim riječima, ukrajinske vlasti su "mnogo toga uradile" u pogledu kandidature, ali ima "još mnogo toga da se uradi", posebno u borbi protiv korupcije.

Iako mnoge zemlje, uglavnom u istočnoj Evropi, podržavaju članstvo Ukrajine, neke zemlje izrazile su određenu rezervisanost, kao što su Holandija, Danska, Njemačka i Francuska.

Predsjednica EK je tokom prethodne posjete Kijevu 8. aprila rekla da Ukrajina ima evropsku budućnost.

Izmjena: 20:28h
16:05h

Izvjesno je da Donbas pada u ruke Rusije: Čiji vojnici "ginu kao muve"?

14:55h

Oleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika ocijenio je da je od početka ruske agresije poginulo oko 10 hiljada ukrajinskih vojnika, prenosi N1.

Arestovič je ovo izjavio za YT kanal „Fejgin Lajv“. On tvrdi da ruskih vojnika gine dva do tri puta više nego ukrajinskih. I jedna i druga strana izbjegavaju da objave gubitke u ljudstvu.

I Rusija i Ukrajina ocjenjuju gubitke protivnika u visini od 30 hiljada ljudi.

Te cifre je nemoguće provjeriti u ratnim uslovima.

14:08h

Zarobljenom borcu iz Južne Koreje će se suditi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju kontrolišu proruski separatisti, javila je novinska agencija Interfaks pozivajući se na zvaničnicu separatista Nataliju Nikonorovu, prenosi Rojters.

„Sada se priprema presuda plaćeniku iz Južne Koreje. On je njihov državljanin koji se borio za oružane snage Ukrajine“, rekla je u subotu njenu izjavu Interfaks.

Ime borca nije otkrila.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su na smrt pred sudom u DNR u četvrtak.

13:30h

Do 300.000 tona žitarica je moglo biti uskladišteno u skladištima za koja Kijev kaže da su uništena ruskim granatiranjem prošlog vikenda, rekao je u subotu zamjenik ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Visocki je rekao, prema evidenciji, da su na početku rata 24. februara skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Mikolajev držala 250.000-300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza.

13:23h

Rusija je danas uručila svoje prve prve pasoše stanovnicima Hersona, grada koji su okupirale ruske trupe na jugu Ukrajine.

Kako je prenijela zvanična ruska agencija TASS, 23 stanovnika Hersona je na današnjoj ceremoniji dobilo ruski pasoš.

Putne isprave su dodijeljene po "pojednostavljenoj proceduri" zahvaljujući ukazu koji je krajem maja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

12:53h

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da je u subotu u Kijevu imao produktivan sastanak sa britanskim sekretarom za odbranu Benom Volasom.

„Danas smo imali produktivnu i iskrenu diskusiju. Hvala vam na gvozdenoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini. Nikada nećemo odustati!“ rekao je u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Izmjena: 12:55h
12:04h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dolazi u Kijev na sastanak sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim će razgovarati o rekonstrukciji Ukrajine i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

"Sa Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban za rekonstrukciju i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu", objavila je Fon der Lajen na Tviteru.

11:02h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovo je došla u subotu u Kijev na sastanak sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim i rekla da će razgovarati o rekonstrukciji Ukrajine i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Sa predsjednikom Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban za rekonstrukciju i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu“, rekla je ona u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

10:54h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će njegova zemlja "definitivno pobijediti u ovom ratu koji je Rusija započela".

10:37h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage protivvazdušne odbranete zemlje oborile tri ukrajinska ratna aviona, javlja Rojters.

Ruska vojska je oborila dva aviona MIG-29 u rejonu Nikolajeva i jedan borbeni avion Su-25 u Harkovskoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ukrajine nije bilo komentara, dodaje Rojters.

10:09h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da će odgovor Moskve na povećanje NATO snaga u Poljskoj "biti proporcionalan", javila je novinska agencija Interfaks pozivajući se na navode ruskog diplomate, prenosi Rojters.

"Odgovor, kao i uvijek, biće proporcionalan i odgovarajući, sa ciljem da se neutrališu potencijalne prijetnje bezbjednosti Ruske Federacije", citira Interfaks Olega Tjapkina, šefa odeljenja Ministarstva vanjskih poslova zaduženog za odnose Rusije sa Evropom.

09:04h

Ukrajina je saopštila da je pokrenula nove vazdušne napade u okupiranoj Hersonskoj oblasti, dok se i dalje odvijaju "veoma teške bitke", uključujući i one u istočnom regionu Donbasa, a posebno oko grada Sjeverodonjeck, piše Gardijan.

Bonus video: