žestoke borbe za Sjeverodonjeck i Lisičansk

Izvjesno je da Donbas pada u ruke Rusije: Čiji vojnici "ginu kao muve"?

„Rusija želi da opustoši svaki grad u Donbasu, svaki, to nije pretjerivanje. Kao Volnovahu, kao Mariupolj“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

29376 pregleda 13 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donbasu, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donbasu, Foto: Reuters

Zvaničnici u Kijevu sve češće govore o velikim gubicima svoje vojske, tvrdeći da su ruski gubici daleko veći. Sve to ne može da se provjeri, ali djeluje izvjesno da Donbas pada u ruke Rusije.

Na istoku ništa novo – tako bi se moglo opisati stanje na frontu u Donbasu.

Traju žestoke borbe za Sjeverodonjeck i Lisičansk, dva praktično spojena grada u Luganskoj oblasti koja još nisu sasvim pod ruskom kontrolom u jeku agresije koja traje od kraja februara.

„Rusija želi da opustoši svaki grad u Donbasu, svaki, to nije pretjerivanje. Kao Volnovahu, kao Mariupolj“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da ukrajinska borbena gotovost zavisi od isporuke zapadnog oružja i municije, te požurivao zapadne zemlje da ubrzaju isporuke.

On se u subotu sastaje sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je doputovala u Kijev i najavila opsežnu pomoć Ukrajini u obnovi zemlje.

Ne zna se koliko je stvarno mrtvih

Ukrajinski izvori posljednjih dana ponavljaju da vojska trpi ogromne gubitke, ali da su ruski gubici navodno mnogo veći.

U jednom intervjuu je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio da se gubici ukrajinske armije procjenjuju na 10.000 ljudi do sada.

Više ukrajinskih zvaničnika je proteklih dana izjavilo da dnevno na istoku zemlje gine "do sto" ili "između sto i dvjesta" ukrajinskih vojnika.

Kako je pak na Fejsbuku napisao Serhij Hajdaj, guverner Luganske oblasti, Rusi imaju deset puta više žrtava. "Ginu kao muve", tvrdi on.

Kako podsjeća njemačka televizija n-tv na svom portalu, bilans žrtava sa fronta niko ne može nezavisno da provjeri. "Obje strane imaju interes da drže zvanične brojke palih vojnika što nižim", piše u tekstu.

Podsjeća se da procjene o ruskim gubicima u ratu idu od petnaest do dvadeset hiljada vojnika, dok ukrajinski list Kijev Post dnevno aktuelizuje tabelu prema kojoj je navodno do sada stradalo 31.900 ruskih vojnika.

Rusija "zarila kandže" u Donbasu

Švajcarski list Noje cirher cajtung u jednom komentaru navodi da su mediji na Zapadu donekle potpali pod uticaj ukrajinske propagande, te da su do sada uglavnom prikazivali ovaj rat kao sukob u kojem Ukrajina može da pobijedi.

"Podaci o ukrajinskoj vojsci su tanki", piše list. "Ali i tamo vojnici stradaju ili padaju u zarobljeništvo. Hronične vijesti o ruskim gubicima i neuspjesima kao da to pomalo zataškavaju."

"Putinu je potreban ratni plijen", nastavlja ciriški list. "Djeluje da je ruska vojska, premda dosta oslabljena, zarila kandže na istoku Ukrajine. (…) Teško je zamisliti da bi se rat mogao završiti bez predaje određene teritorije Rusiji. Koliko god drukčiji scenario bio poželjan."

Kako prenosi njemački javni servis ZDF, ukrajinsko rukovodstvo sada i javno razmatra mogućnost da "privremeno" prepusti teritorije u Donbasu.

"To se vjerovatno dešava kako bi se ukrajinsko stanovništvo pripremilo na neophodno povlačenje iz djelova Donbasa", tumači ZDF.