poslije gotovo mjesec i po dana prekida

Energoatom: Nuklearna elektrana Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom i IAEA ponovo uspostavili kontakt

U saopštenju objavljenom u subotu uveče, 11. juna, preko Telegrama navodi se da je zahvaljujući zajedničkim naporima Energoatoma i Vodafona veza između nadzornih servera u atomskoj centrali i IAEA ponovo uspostavljena

6624 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearna centrala Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna centrala Zaporožje, Foto: Reuters

Veza između ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje na jugu zemlje, koja je pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo je uspostavljena poslije gotovo mjesec i po dana prekida, objavio je ukrajinski operater Energoatom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Te veze nisu bile održavane otkad su Rusi prekinuli ukrajinskog operatora mobilne telefonije Vodafon u Energodaru, mjestu gdje je centrala, sa kojim je IAEA imala kontakt i prenos podataka, navela je kompanija Energoatom.

U saopštenju objavljenom u subotu uveče, 11. juna, preko Telegrama navodi se da je zahvaljujući zajedničkim naporima Energoatoma i Vodafona veza između nadzornih servera u atomskoj centrali i IAEA ponovo uspostavljena.

Navodi se da su svi podaci tokom perioda prekida sačuvani na bezbjednim serverima i prebačeni Međunarodnoj atomskoj agenciji čim je ponovo uspostavljena veza.

IAEA je ove nedjelje saopštila da aktivno radi na organizovanju posjete centrali Zaporožje, čemu se Ukrajina protivi dok je elektrana pod ruskom okupacijom. Ukrajina smatra da bi takva posjeta legitimizovala rusku okupaciju centrale u očima međunarodne zajednice, po ocjeni Energoatoma.

Ruski vojnici preuzeli su početkom marta kontrolu nad centralom koja se nalazi u gradu Energodar, na jugu Ukrajine, i odvojena je rijekom Dnjepar od regionalnog glavnog grada Zaporožja, koje je i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

U sukobima koji su se tu odvijali početkom rata izazvali su strahovanja o mogućoj nuklearnoj katastrofi u zemlji gdje je eksplodirao reaktor u Černobilju 1986.