Ukrajina izgubila četvrtinu svojih obradivih površina

"Ukrajinski poljoprivrednici uspjeli su da se pripreme relativno dobro za setvu prije početka rata"

3350 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajina je izgubila četvrtinu svog obradivog zemljišta zbog ruske okupacije nekih oblasti na jugu i istoku zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede navodeći da to, ipak, ne predstavlja prijetnju za bezbjednost zemlje u hrani.

"Uprkos gubitku od 25 odsto obradivog zemljišta, struktura zasijanih usjeva ove godine je više nego dovoljna da osigura potrošnju ukrajinskog stanovništva", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Taras Visocki, na konferenciji za novinare.

"Ukrajinski poljoprivrednici uspjeli su da se pripreme relativno dobro za setvu prije početka rata", dodao je on.

On je rekao da je u februaru Ukrajina već uvezla oko 70 odsto potrebnog đubriva, 60 odsto fitosanitarnih proizvoda i oko trećinu od potrebnog goriva za setvu.

Vistockij je rekao da je potrošnja takođe pala zbog velikog raseljavanja stanovništva i migracije van zemlje.

Više od sedam miliona Ukrajinaca interno je raseljeno prema Međunarodnoj organizaciji za migracije i Visokom komesarijatu UN za izbjeglice. Na to se dodaje 7,3 miliona koji su pobjegli u inostranstvo, od kojih više od polovina u Poljsku.

Međutim ruska blokada više ukrajinskih regiona i blokada izvoza žitarica koju je nametnula ruska flota u Crnom moru primorala je ukrajinske poljoprivrednike da promijene sastav toga što siju i količine, rekao je Visocki.

Prije rata Ukrajina je imala više od trideset miliona hektara obradivog zemljišta, prema nevladinoj međunarodnoj organizaciji Svjetski data centar - Ukrajina.

Iako Visocki smatra da će posljedica ruske invazije imati ograničen uticaj na unutrašnje ukrajinsko tržište, nemogućnosti izvoza žitarica ka inostranstvu izaziva strah da će nastati "uragan gladi" u narednim mjesecima, prema UN.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je 6. juna da je trenutno između 20 i 25 miliona tona žitarica blokirano i da bi ove jeseni ta količina mogla da poraste na 70 do 75 miliona tona.

Rusko-ukrajinski konflikt suprotstavio je dvije supersile za žitarice, Rusija i Ukrajina zajedno obezbjedđju 30 odsto svjetskog izvoza žita. Rat je izazvao skok cijena žitarica i ulja.

Bonus video: