Stoltenberg: Ojačati NATO kapacitete duž istočne granice

Generalni sekretar Alijanse je rekao da se slaže da Kijev treba da dobije više teškog naoružanja, ali nije naveo detalje

3425 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO mora da demonstrira još veću spremnost i ojača oružane kapacitete duž svoje istočne granice, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako prenosi Rojters, on je to kazao nakon neformalnih razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom i liderima Danske, Poljske, Letonije, Rumunije, Portugala i Belgije u Hagu, uoči samita NATO u Madridu krajem juna.

"U Madridu ćemo se dogovoriti o značajnom jačanju našeg stava. Večeras smo razgovarali o potrebi za borbeno spremnijim isturenim prisustvom, još višim stepenom spremnosti i unaprijed pripremljenom opremom i zalihama", rekao je Stoltenberg.

Odgovarajući na apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za dodatnim oružjem dugog dometa, Stoltenberg je rekao da se slaže da Kijev treba da dobije više teškog naoružanja, ali nije naveo detalje.

"Ukrajina bi trebalo da ima više teškog naoružanja, a saveznici i partneri iz NATO su obezbijedili teško naoružanje", rekao je Stoltenberg.

Bonus video: