Desnica u Francuskoj bi mogla da ima ključnu ulogu poslije parlamentarnih izbora

"U slučaju relativne većine, desnica bi mogla da ima kontrolu nad sudbinom petogodišnjeg mandata Emanuela Makrona", ocijenio je stručnjak Frederik Dabi

1050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska desnica koja je dugo dominirala političkom scenom u zemlji, mogla bi da igra ključnu ulogu u narednom petogodišnjem mandatu predsjednika Emanuela Makron ukoliko njegova centristička koalicija ne osvoji apsolutnu većinu poslije drugog kruga parlamentarnih izbora zakazanog za nedjelju.

Nasljednik degolizma, desničarska stranka Republikanci osvojila je 11,3 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora i stigla četvrta poslije Makronove koalicije Zajedno, ljevičarskog saveza na čelu sa liderom radikalne ljevice Žan-Likom Melanšonom i ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) liderke Marin Le Pen.

Stručnjaci smatraju da bi Republikanci, stranka koju su nekada vodili bivši predsjednici Francuske Nikola Sarkozi i pokojni Žak Širak, mogli da zauzmu stratešku poziciju ako Makronovi centristi ne osvoje apsolutnu većinu od najmanje 289 od 577 poslaničkih mjesta.

"U slučaju relativne većine, desnica bi mogla da ima kontrolu nad sudbinom petogodišnjeg mandata Emanuela Makrona, u svakom slučaju njegove parlamentarne većine", ocijenio je stručnjak Frederik Dabi iz instituta Ifop.

Melanšon sa svoje strane ove nedjelje pokušava da ubijedi svoje biračko tijelo da izađe na izbore zbog velike uzdržanosti u prvom krugu glasanja održanom prošle nedjelje.

Lider radikalne ljevice (70) koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u aprilu, želi da predstavi parlamentarne izbore kao treći krug predsjedničkih. Njegova koalicija nazvana "Nova narodna ekološka i socijalna unija" okuplja socijaliste, komuniste, ekologe i Melanšonovu stranku Nepokorena Francuska.

Do dolaska Makrona na vlasti 2017. godine, ljevica i desnica kao tradicionalne stranke, smjenjivale su se na vlasti.

Bonus video: