Zelenski pozvan na samite G7 i NATO-a krajem juna

Ukrajina ne pripada grupi moćnih ekonomskih nacija G7 ili NATO. Ali, suočena sa ruskom invazijom, biće prisutna na oba samita krajem juna u Njemačkoj i Španiji

1016 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je prihvatio pozive za samit G7 i samit NATO-a koji se održavaju krajem juna. „Sa zahvalnošću sam prihvatio pozive partnera na važne međunarodne sastanke", napisao je on.

Njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) koji predsjedava G7 pozvao ga je na samit grupe sedam vodećih zapadnih industrijskih nacija. Poziv na samit NATO-a stigao je od generalnog sekretara te vojne alijanse, Jensa Stoltenberga.

Samit G7 u Bavarskoj

Zelenski nije rekao da li će doputovati u Njemačku na samit G7 ili će se kao na mnogim konferencijama, uključiti putem video veze. Sastanak G7 održaće se od 26. do 28. juna u alpskom luksuznom hotelu Zamak Elmau u Bavarskoj, po drugi put poslije 2015. godine.

Pored SAD i Njemačke, u G7 su i Japan, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada, a na svim sastancima je zastupljena i EU.

Samit NATO-a u Madridu

Na samitu Zapadne vojne alijanse koji počinje 28. juna u španskoj prijestonici, šefovi država i vlada 30 zemalja NATO-a žele da odluče kako će alijansa - srednjooročno i dugoročno - reagovati na prijetnje koje predstavlja ruska ratna politika.

Konkretno, ovo uključuje, na primjer, jačanje istočnog krila dodatnim NATO trupama. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je u srijedu rekao da još nije jasno da li Zelenski dolazi u Madrid ili će biti povezan iz svoje kancelarije u Kijevu.

„On je dobrodošao da dođe lično. Ako mu to ne bude moguće, razgovaraće sa nama putem video konferencije”, rekao je Stoltenberg.

Rusija je izvršila invaziju na susjednu zemlju 24. februara. Ukrajina je do sada bila u stanju da vojno izdrži nadmoćnijeg protivnika, ali je zavisna od naoružanja iz inostranstva. Zelenski i njegovo rukovodstvo su od svojih partnera prvenstveno tražili teško naoružanje.

Bonus video: