Ambasada: Bezuslovno članstvo Ukrajine u Alijansi jedino je u stanju da neutrališe rusku prijetnju koja se na zaustavlja

Iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori kazali su da je realna borbena sposobnost ukrajinske vojske uporediva sa armijama vodećih evropskih zemalja

6793 pregleda 16 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters

Bezuslovno članstvo Ukrajine u Alijansi jedino je u stanju da neutrališe rusku prijetnju, koja se ne zaustavlja na toj državi, ocijenjeno je iz ukrajinske Ambasade u Crnoj Gori.

Iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori kazali su da je realna borbena sposobnost ukrajinske vojske uporediva sa armijama vodećih evropskih zemalja.

Kako su naveli, ključna komponenta je pravo borbeno iskustvo, i to je prepoznato u Alijansi.

„U periodu od 2014. do prošle godine skoro milion Ukrajinaca učestvovalo je u Anti-terorističkoj operaciji na istoku zemlje, sticajući takvo iskustvo i pripremajući se za veliki rat sa Rusijom, što je bilo samo pitanje vremena“, kaže se u saopštenju.

Iz Ambasade su rekli da je poslije 24. februara to iskustvo odigralo veliku ulogu u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Oni su kazali da na političkom nivou NATO prepoznaje značaj članstva Ukrajine.

Prema njihovim riječima, to je najproblematičniji aspekt u aktuelnoj konfrontaciji Rusije i Zapada, koja je sistemske prirode.

„Samo je bezuslovno članstvo Ukrajine u Alijansi u stanju da neutrališe rusku prijetnju, koja se ne zaustavlja na Ukrajini i ima za cilj da uništi Zapad, koji Putin postavlja kao strateškog protivnika“, rekli su iz Ambasade.

Prema njihovim riječima, neviđeni nivo podrške koju Zapad pruža Ukrajini svjedoči o oštrom preosmišljavanju ruske prijetnje i namjeri da se Kijevu pomogne na raznovrsnom nivou.

Kako su naveli iz ukrajinske Ambasade u Crnoj Gori, najvažnija komponenta je da je Zapad napravio izbor u korist integracije Ukrajine u njen civilizacijski prostor.

Iz Ambasade su kazali da je Rusija stvorila za Ukrajinu neviđeni broj izazova i prijetnji za cijeli period nezavisnosti otpočinjanjem rata punog razmjera.

Oružane snage Ukrajine, kako su naveli, preuzele su glavnu funkciju u suzbijanju ruske agresije.

Iz Ambasade su rekli da je ukrajinska vojska za kratko vrijeme uspjela da nanese taktički poraz ruskoj i zaustavi je na periferiji Kijeva.

Prema njihovim riječima, u prvim satima rata svijet je sa šokom doživio izbijanje rata punih razmjera, najvećeg u Evropi poslije 1945. godine, „i nije se nadao spasu Ukrajine“.

„Što su se Oružane snage Ukrajine duže odupirale, to je više optimizma u pogledu pružanja otpora Putinovim osvajačima i divljenje prema braniocima Ukrajine raslo. Ukrajinska vojska je prošla kroz veliku evoluciju u osam godina neobjavljenog rata koji je Putin pokrenuo 2014“, kaže se u saopštenju.

Iz Ambasade su naveli da su oružane snage Ukrajine naučile da se suprotstave kako hibridnim izazovima i prijetnjama, tako i konvencionalnim bitkama na bojnom polju.

Prema njihovim riječima, ruska vojska je „kolos od gline“, sa izuzetno lošim nivoom obučenosti i opremljenosti osoblja i naoružana je zastarjelim sovjetskim oružjem.

„Ruska propaganda je sistematski gajila mit o ruskoj nepobjedivosti, koji se srušio odmah nakon invazije Ukrajine“, kazali su iz ukrajinske Ambasade u Crnoj Gori.

Bonus video: