Rusija upozorava da je moguća potpuna obustava gasa Evropi: Odlaganje popravki, rast neizvjesnosti...

Ruski Gasprom, koji je pod kontrolom države, saopštio je u četvrtak da smanjuje snabdijevanje po drugi put preko gasovoda "Sjevernog toka 1", koji ide ispod Baltika do Njemačke. Time su isporuke gasa svedene na samo 40 odsto kapaciteta ovog gasovoda

11467 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Isporuka ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok 1 dodatno je smanjena u četvrtak, 16. juna, a Moskva je saopštila da bi odlaganje popravki moglo da dovede do potpune obustave snabdijevanja, što bi otežalo nastojanje zemalja na starom kontinentu da popune zalihe ovog energenta, piše Radio Slobodna Evropa.

Do rasta neizvjesnosti u isporukama gasa dolazi u trenutku kada su lideri Njemačke, Italije, Francuske i Rumunije u posjeti Ukrajini, koja vrši pritisak za bržu isporuku oružja za borbu protiv invazije ruskih snaga i želi podršku nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji.

Ruski Gasprom, koji je pod kontrolom države, saopštio je u četvrtak da smanjuje snabdijevanje po drugi put preko gasovoda "Sjevernog toka 1", koji ide ispod Baltika do Njemačke. Time su isporuke gasa svedene na samo 40 odsto kapaciteta ovog gasovoda.

Izvršni direktor ove kompanije Aleksej Miler rekao je da sankcije sprečavaju kompaniju da vrati opremu.

On je napomenuo da Gasprom ima mnogo opreme za gasovod koji bi trebalo da bude podvrgnut velikom održavanju sljedećeg mjeseca i osudio je Siemens da je "ćutao" o tom pitanju.

Njemački ministar ekonomije Robert Habek nazvao je taj potez "političkom odlukom, a ne tehnički opravdanim rješenjem".

On je rekao da je Njemačka svjesna potrebe za servisiranjem gasovoda, ali prvi važniji radovi ne bi trebalo da se izvode do jeseni i ne zahtijevaju smanjenje obima koje je Gasprom najavio.

Habek je povodom najave Gasproma o daljem smanjenju rekao da je to pokušaj da se opravda rast cijena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da smanjenje snabdijevanja nije bilo namjerno i ponovio da su poremećaji uzrokovani problemima održavanja.

Holandske veleprodajne cijene gasa, koje su referentne za Evropu, skočile su u četvrtak ujutru do 30 odsto.

Ruski ambasador u Evropskoj uniji rekao je državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da bi isporuke gasovodima mogle biti obustavljene zbog problema u popravci turbina u Kanadi.

Sjeverni tok 1 ima kapacitet od oko 55 milijardi kubnih metara (bcm) za isporuku gasa godišnje u Evropsku uniju, koja je 2021. uvezla oko 140 milijardi kubnih metara iz Rusije putem gasovoda.

Njemačka, kao i druge evropske zemlje, nastoji da napuni svoja skladišta gasa tako da budu popunjena 80 odsto do oktobra i 90 procenata do novembra prije nego što dođe zima. Zalihe trenutno iznose 56 odsto.

Smanjenje gasa kroz Sjeverni tok 1 bi otežalo taj posao, rekao je šef njemačkog energetskog regulatora.

"Možda bismo mogli da preživimo ljeto pošto je grejna sezona gotova. Ali imperativ je da napunimo skladišta da bismo preživjeli zimu," rekao je Klaus Miler za dnevni list Rheinische Post u četvrtak.

Uniper, najveći njemački uvoznik ruskog gasa, rekao je da su isporuke smanjene za četvrtinu u odnosu na dogovorene količine, ali da bi mogao da popuni nedostajuće količine iz drugih izvora.

Evropska unija ima za cilj da obezbijedi da skladišta gasa širom 27-članog bloka budu popunjena 80 odsto do novembra, ali i druge države članice se suočavaju sa smanjenjem isporuka iz Rusije.

Bonus video: