Ruski mediji objavili slike zarobljenih Amerikanaca; Putin: Očekujemo obnovu odnosa nakon "specijalne operacije"

113. je dan invazije Rusije na Ukrajinu

65019 pregleda 16 komentar(a)
Putin, Foto: REUTERS
Putin, Foto: REUTERS
Ažurirano: 17.06.2022. 21:58h
Završeno
20:28h

Ključni put iz ukrajinskog grada Lisičansk usljed ruskog granatiranja sada je neprohodan, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj u onlajn objavi, javlja Rojters.

Put povezuje Lisičansk i grad Bahmut oko 55 km jugozapadno, a Gajdaj dodaje da je Lisičansk i dalje potpuno pod kontrolom Ukrajine.

19:17h

Ruski mediji objavili su u petak slike dvojice američkih državljana koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Novine Izvestija su prikazale video snimak kratkog intervjua sa Endijem Huinhom (27) iz Hartsela u Alabami.

Kanal RT objavio je sliku čovjeka koga je identifikovao kao Aleksandra Drukea (39) iz Tuskaluse u Alabami.

Izmjena: 21:58h
18:17h

Na jedinstvenom snimku iz kabine NATO aviona iznad Evrope je zabelježen veoma blizak susret sa ruskim vojnim avionom.

18:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da Rusija očekuje obnavljanje odnosa sa Ukrajinom nakon završetka „specijalne vojne operacije“ u toj zemlji, prenosi Rojters.

Tokom sesije pitanja i odgovora sa predsjednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim, Putin je rekao: „Prije ili kasnije, situacija će se vratiti u normalu”.

Izmjena: 18:24h
17:57h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je razgovarao sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom o zalihama teškog naoružanja i daljim sankcijama Rusiji, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da su on i Džonson, koji je došao u Kijev u svoju drugu posjetu od ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, dijelili viziju kako doći do pobjede.

Velika Britanija će Ukrajini dati "stratešku izdržljivost" da pobijedi protiv ruske invazije, rekao je britanski premijer Boris Džonson tokom posjete Kijevu u petak.

Britanija će takođe raditi sa Ukrajinom na oslobađanju žitarica za izvoz preko Crnog mora za koje je rekao da je „talac“ ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Kijevu.

17:42h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom razgovarao o eventualnim zalihama teškog naoružanja i daljim sankcijama Rusiji, javlja Rojters.

Zelenski je dodao da su on i Džonson, koji je u Kijev došao drugi put od ruske invazije na Ukrajinu, podijelili i viziju kako doći do pobjede, dodaje Rojters.

17:11h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bliski odnosi Rusije sa Kinom nisu povezani sa geopolitičkim događajima, govoreći u petak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

Putin, koji je dao svoje komentare ubrzo nakon prethodno snimljenog video obraćanja kineskog predsjednika Si Đinpinga forumu, rekao je da je saradnja Rusije sa Pekingom vođena potencijalom Kine, a ne „skorašnjim geopolitičkim događajima“.

17:05h

Britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana na sastanku sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak, saopštila je njegova kancelarija, prenosi Rojters.

Džonson, koji je doputovao u ukrajinsku prijestonicu Kijev u posjetu "obavijenu tajnom", rekao je: „Moja posjeta danas, u dubini ovog rata, je da pošaljem jasnu i jednostavnu poruku ukrajinskom narodu: Velika Britanija je uz vas, i mi ćemo biti uz vas dok na kraju ne pobijedite."

16:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će druge kompanije zamijeniti one koje se povuku iz Rusije zbog, kako se naziva, „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, prenosi Rojters.

Stotine zapadnih kompanija napustile su Rusiju u posljednja četiri mjeseca, uključujući naftne i energetske kompanije.

16:52h

Humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini dostigla je izuzetno alarmantan nivo i nastavlja da se pogoršava, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija (UN).

Iz Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) kazali su da je situacija posebno zabrinjavajuća u Sjeverodonjecku i oko njega, gradu na istoku Ukrajine u kojem već nekoliko sedmica bjesne intenzivne borbe.

"U Sjeverodonjecku hiljade ljudi, uključujući žene, djecu i starce, doživljavaju stalna bombardovanja i sukobe", navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Strane u sukobu nijesu postigle dogovor da olakšaju sigurnu evakuaciju civila, ili omoguće pristup humanitarnim radnicima za pružanje hitne pomoći.

UN su saopštile da se u gradu smanjuje pristup čistoj vodi, hrani i struji.

Pored toga, Ukrajina je saopštila da će samo potpuni prekid vatre omogućiti evakuaciju stotina civila iz hemijske fabrike Azot u gradu Sjeverodonjecku gdje se kriju civili.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj na društvenim mrežama je naveo da je sada nemoguće i fizički opasno izaći iz fabrike zbog stalnog granatiranja i borbi.

On je kazao da je u skloništu 568 ljudi, uključujući 38 djece.

"Izlazak iz postrojenja je moguć samo uz potpuni prekid vatre", rekao je Gajdaj.

13:04h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je nešto manje od 7.000 "stranih plaćenika" iz 64 zemlje stiglo u Ukrajinu od početka sukoba i da je gotovo njih 2.000 ubijeno.

"Naši spiskovi do 17. juna uključuju plaćenike i stručnjake za naoružanje iz ukupno 64 zemlje. Od početka specijalne vojne operacije, stiglo je njih 6.956 u Ukrajinu, 1.956 već je eliminisano, 1.779 je otišlo", navelo je rusko ministarstvo.

Dodaje se da je Poljska "apsolutni lider" medju evropskim zemljama po pitanju boraca koji su došli u Ukrajinu, a slijede Rumunija i Velika Britanija.

Uz saopštenje objavljena je tabela sa brojem stranih boraca klasiranih po nacionalnostima, dolazak u Ukrajinu, kao i registrovani gubici.

Ministarstvo na primjer navodi da je 59 francuskih "plaćenika" od 183 koji su došli da se bore, ubijeno od početka ruske ofanzive.

Među zemljama koje su prema Moskvi imale najveće gubitke su Poljska (378 mrtvih), SAD (214), Kanada (162) i Gruzija (120).

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu 24. februara, hiljade stranih dobrovoljaca, uglavnom Evropljana otišlo je u tu zemlju da pomogne ukrajinskim snagama. Rusija te borce naziva "plaćenicima", što je pogrdan naziv koji podrazmijeva da su motivisani zaradom.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine osudili su njih troje na smrt, dvojicu Britanaca i jednog Marokanca.

S druge strane, Ukrajina i njeni zapadni saveznici navode da ako ima plaćenika oni se nalaze na ruskoj strani, sa elementima pripadnika paravojne grupe Vagner, čiji su vojnici raspoređeni u Siriji, Libiji i Maliju.

13:00h

Ukrajinska ratna mornarica tvrdi da je pogodila ruski brod u Crnom moru

12:59h

Evropska komisija (EK) je predložila da Evropska unija (EU) da Ukrajini kandidatski status, poručeno je iz EK.

11:19h

Reporter “Vijesti” je proveo dan u Kijevu, Borodjanki i Irpinju

11:14h

Teške borbe se nastavljaju u Donbasu, a ukrajinske snage su na meti ruskog bombardovanja u gradu Sjeverodonjecku i okolini, piše Radio Slobodna Evropa.

Ruske snage nastoje da opkole to područje i odsijeku ukrajinske snage i civile koji su ostali u regiji.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u svom dnevnom obavještajnom biltenu od 17. juna objavilo da je u posljednja 24 sata ruska vojska vjerovatno nastavila s pokušajima da povrati prednost kod grada Popasna, nekih 55 kilometara južno od Sjeverodonjecka, odakle nastoji opkoliti grad.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rekao je kasno 16. juna da su borbe bile posebno teške u i oko Sjeverodonjecka i Lisičanska, grada koji je pod kontrolom Ukrajine na suprotnoj obali rijeke Sjeverni Donjec.

Borbe u Sjeverodonjecku traju sedmicama u borbi za koju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da bi mogla da odredi sudbinu Donbasa.

Moskva bi kontrolisala čitav region Luganska ako bi njene trupe uspjele da zauzmu Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Vojni guverner istočne regije Lugansk, Serhij Hajdaj, rekao je da je oko 10.000 civila, od predratne populacije od 100.000, i dalje zarobljeno u Sjeverodonjecku, a osnovnih zaliha ponestaje.

Mnogi civili se sklanjaju u bunkere ispod gradske hemijske fabrike "Azot".

11:11h

Poslije četiri mjeseca ruske invazije, humanitarna situacija u Ukrajini, a posebno u Donbasu je "ekstremno alarmantna", saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN) dok se nastavljaju borbe ukrajinske i ruske vojske na istoku zemlje.

"Humanitarna situacija u cijeloj Ukrajini, posebno na istoku u Donbasu je ekstremno alarmantna i nastavlja brzo da se pogoršava", navela je Kancelarija UN za humanitarna pitanja (OCHA).

Prema agenciji, situacija je posebno zabrinjavajuća u Sjeverodonjecku i okolini, posljednjem džepu ukrajinskog otpora u oblasti Lugansk koja je gotovo cijela pod ruskom kontrolom.

Agencija UN je ukazala da je smanjen pristup pijaćoj vodi, hrani i struji kao posljedica borbi koje stalno jačaju, a zbog čega civilno stanovništvo plaća visoku cijenu.

OCHA je izrazila žaljenje što dvije zaraćene strane još nisu postigle dogovor da se olakša evakuacija civila ili dozvoli pristup humanitarne pomoći u Sjeverodonjeck i susjedni grad Lisičansk koji su pod konstantnim granatiranjem više dana.

"U cijeloj zemlji stambene četvrti i civilna infrastruktura se stalno pogađaju, zbog čega je više civila ubijeno ili ranjeno", navela je agencija UN. Dodala da su uprkos ogromnim teškoćama UN i njeni humanitarni partneri uspeli da stignu do 8,8 miliona ljudi širom Ukrajine od početka rata krajem februara. Prema poslednjem bilansu UN od 15. juna, 4.452 civila su ubijena, a 5.531 ranjen od početka ruske invazije 24. februara. UN redovno ističu da je taj broj verovatno mnogo veći.

10:37h

Kina odbacuje sve mjere usmjerene na podsticanje tenzija u vezi sa tekućim sukobom u Ukrajini, izjavio je za agenciju TASS portparol kineske ambasade u SAD Liu Pendju.

"Ono što Kina pruža Ukrajini su prijeko potrebne humanitarne zalihe kao što su hrana, formule za bebe, vreće za spavanje, jorgani i prostirke otporne na vlagu. Nasuprot tome, ono što SAD šalje Ukrajini je smrtonosno oružje", rekao je on.

Liu je dodao da Kina podržava sve napore koji doprinose ublažavanju situacije i političkom rješenju i da se protivi akcijama koje mogu da pogoršaju situaciju i koje su kontraproduktivne po političko rješenje.

"Kina nije strana koja je direktno povezana sa tim pitanjem, ali je posvećena promovisanju mirovnih pregovora i igranju konstruktivne uloge u težnji za mirnim rješavanjem krize", rekao je diplomata.

On je dodao da su pozicija Pekinga i njegovi konstruktivni napori o kojima, kako navodi, svjedoče svi, dobili razumijevanje i podršku međunarodne zajednice, posebno "ogromnog svijeta u razvoju".

10:17h

Evakuacija 568 civila koji su se sklonili u bunkere ispod hemijske fabrike "Azot" u gradu Sjeverodonjecku je trenutno nemoguća zbog granatiranja i teških borbi, rekao je danas guverner ukrajinske oblasti Lugansk, prenosi Rojters.

U postu na Telegram mesindžeru, on je rekao da se 38 djece sklonilo u bunkere u hemijskoj fabrici.

08:07h

Prema američkom istraživačkom centru Institut za proučavanje rata, ruske snage su nastavile da napadaju Sjeverodonjeck i Lisičansk, kao i u neuspješnim ofanzivama u blizini Slavjanska, Izjuma i Harkova, prenosi Kijev indipendent.

Ukrajinski vojnici u Donjeckom regionu
Ukrajinski vojnici u Donjeckom regionufoto: Reuters

U Hersonskoj oblasti, ruske trupe demontiraju betonske konstrukcije za navodnjavanje kako bi sakrile tešku artiljeriju od ukrajinskih udara u iščekivanju kontraofanzive.

Izmjena: 10:20h

Bonus video: