Mohamed bin Salman putuje u Tursku, prvi put nakon ubistva Kašogija

Očekuje se da će de fakto vladar Saudijske Arabije posjetiti Ankaru 22. juna, ali će detalji putovanja biti objavljeni “tokom vikenda", rekao je visoki turski zvaničnik za AFP

1921 pregleda 1 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: REUTERS
Mohamed bin Salman, Foto: REUTERS

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman posjetit će Tursku sljedeće sedmice, rekao je turski zvaničnik u petak, dok Ankara i Rijad popravljaju odnose nakon ubistva novinara Džamala Kašogija u Istanbulu 2018. godine.

Ovo je prva posjeta princa Mohameda Turskoj od brutalnog ubistva saudijskog novinara i kritičara Salmana u konzulatu kraljevstva u Turskoj, što je šokiralo svijet.

Očekuje se da će de fakto vladar Saudijske Arabije posjetiti Ankaru 22. juna, ali će detalji putovanja biti objavljeni “tokom vikenda", rekao je visoki turski zvaničnik za AFP.

Dvije zemlje će potpisati nekoliko sporazuma tokom njegovog putovanja, dok Turska traži finansijsku podršku od nezapadnih partnera usljed rastuće inflacije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan već je bio u posjeti Saudijskoj Arabiji krajem aprila, gdje se sastao sa princom Salmanom.

Saudijski agenti su ubili i raskomadali Džamala Kašogija, koji je pisao za Vašington Post u oktobru 2018. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Turska je izazvala bijes Saudijske Arabije tako što je energično nastavila sa slučajem u to vrijeme, otvorila istragu i izvijestila međunarodne medije o jezivim detaljima ubistva.

Erdogan je ranije rekao da su "najviši nivoi" saudijske vlade naredili ubistvo, iako nikada nije direktno okrivio princa.

Ali, kako su se veze popravljale, sud u Istanbulu je zaustavio suđenje u odsustvu 26 saudijskih osumnjičenih koji su povezani s Kašogijevom smrću i prebacili slučaj u Rijad u aprilu.

Popravljanje odnosa

Odnosi dvije države bili su zamrznuti više od tri godine nakon Kašogijevog ubistva.

Saudijska Arabija je tada odgovorila nezvaničnim bojkotom turskog uvoza, vršeći pritisak na tursku ekonomiju. Turski izvoznici žalili su se da je njihova roba zaglavljena na saudijskoj carini duže nego što je bilo potrebno.

Sada s inflacijom koja je u maju dostigla 73,5 posto i povećanjem troškova života godinu dana prije predsjedničkih izbora, Erdoganu je potrebna podrška zaljevskih zemalja, kažu stručnjaci.

"Glavna briga Turske bi bila dobijanje saudijskih sredstava za ponovno snabdijevanje blagajne centralne banke koja je opasno niska", rekla je Asli Ajdintasbas, članica Evropskog vijeća za vanjske odnose, za AFP.

Turska lira izgubila je 44 posto vrijednosti u odnosu na dolar 2021. godine, dok je centralna banka upumpala milijarde dolara kako bi potpomogla valutu.

U proteklih 18 mjeseci Turska je takođe nastojala popraviti odnose sa moćnim zemljama u regionu poput Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: