Putin: Rusija imala pravo na priznanje republika u Donbasu, kao što je priznato Kosovo

"U brojnim slučajevima, recimo u Јugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega"

7177 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je imala pravo da prizna republike u Donbasu prema Povelji Ujedinjenih Nacija, rekao je u petak predsjednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i ponovo kao primjer za presedan istakao jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti, prenosi N1.

„Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pod pritiskom zapadnih zemalja, presudio je da prema Povelji UN, kada je država proglasila nezavisnost, nema potrebe da traži dozvolu od centralne vlade“, rekao je Putin, prenosi Kossev, dodajući: „To znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu“.

Potvrđujući da su Luganska i Donjecka Narodna Republika samoproglasile svoju nezavisnost, Putin je istakao daje Rusija imala pravo da ih prizna.

„Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo“, naglasio je predsjednik Rusije.

On je iznio stav da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmjera. Pored Libije, koja "ne može da vrati svoju državnost", Irak je "praktično razoren", a rat u Avganistanu trajao je "decenijama" da bi ga "na kraju neslavno napustili".

"Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni htjeli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Јugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega", rekao je Putin.

Bonus video: