gasprom saopštio

Smanjenje isporuke ruskog gasa preko Ukrajine za Zapadnu Evropu


''Ukrajina je odbila zahtjev za transport gasa preko druge velike ulazne tačke, Sohranovke'', rekao je novinarima portparol Gasproma Sergej Kuprijanov

7232 pregleda 3 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
Gasprom, Foto: Reuters

Ruski državni energetski div Gasprom saopštio je da je transport gasa za Zapadnu Evropu preko Ukrajine kroz ulaznu tačku Sudža, 18. juna pao na 41,4 miliona kubnih metara, s 41,9 miliona kubika prethodnog dana. ''Ukrajina je odbila zahtjev za transport gasa preko druge velike ulazne tačke, Sohranovke'', rekao je novinarima portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

Gasprom je 15. juna prekinuo isporuku prirodnog gasa Njemačkoj nakon što je saopštio da je njemački Simens odgodio popravke kompresorskih jedinica na stanici na gasovodu Sjeverni tok 1.

Berlin je taj potez ocijenio "političkim" i izgovorom za sijanje neizvjesnosti i povećanje cijena. Italijanski energetski div Eni takođe je ranije izvijestio o problemima, rekavši da će 16. juna dobiti samo 65 posto gasa traženog od Gasproma.

Smanjenje isporuke se poklopila s posjetom Ukrajini čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije. Oni su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i nakon toga podržali da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u EU.

Kao i Italija, Slovačka je 17. juna izvijestila da je primila manje od polovine uobičajenih količina kroz gasovod Sjeverni tok 1, koji preko Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Austrija je takođe izvijestila o velikom padu u dostave ruskog gasa.

Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj i Holandiji već su obustavljene isporuke ruskog prirodnog gasa nakon što su odbile zahtjev za plaćanjem u ruskim rubljama.

Rusija opskrbljuje 40 posto prirodnog gasa za potrebe Evropske unije (EU).

Takođe prodaje 27 posto ukupno uvezene nafte u EU, a blok plaća Rusiji oko 400 milijardi eura godišnje za energente.