Vatrogasci u Španiji nastavljaju borbu sa požarima i na plus 40 VIDEO

Nenormalno visoke temperature u ovom periodu za Evropu eksperti povezuju sa klimatskim promjenama

3495 pregleda 0 komentar(a)
Helikopter pokušava da ugasi ogromni šumski požar u Španiji, Foto: Reuters
Helikopter pokušava da ugasi ogromni šumski požar u Španiji, Foto: Reuters

Vatrogasci u Španiji i dalje se bore da obuzdaju šumske požare u nekoliko regija u zemlju, a sve usred toplotnog talasa sa temperaturama koje idu i preko 40 stepeni Celzijusa, javlja Skaj njuz.

Požari su najviše štete nanijeli sjeverozapadnoj provinciji Zamora (u blizini granice sa Portugalom) gdje je uništeno više od 61.000 hektara šuma.

Više od 500 vatrogasaca pruža podršku avionima i helikopterima koji u slabo naseljenim područjima gase požare.

Požar koji je izbio u Sijera de la Kulebri u Zamori primorao je vlasti da evakuišu najmanje 10 sela, iako je pad temperature tokom noći u subotu pomogao u tim naporima.

Skoro 20.000 hektara zemlje izgorjelo je u tom planinskom lancu, a vatra je "još aktivna", navodi se u tvitu regionalne vlade Kastilje i Leona.

Požar koji se širio doveo je do toga da je u subotu otkazan i brzi voz od Madrida ka sjeverozapadu Španije, a ponovo je uspostavljen jutros.

Vojne vatrogasne jedinice raspoređene su u Zamori, baskijskoj Navari i katalonskoj Ljeidi.

Nema izvještaja da li je bilo žrtvata ovih požara, ali je plamen stigao na periferije nekih sela u Zamori i centralnoj Navari.

U drugim selima, mještani su u očaju gledali kako se sa obližnjih brda diže crni dim.

Vlasti su zamolile farmere da prestanu da koriste tešku mehanizaciju koja bi mogla nenamjerno da izazove požar.

Šumski požari su takođe aktivni u još dva dijela sjeveroistočne Katalonije - Taragoni i u parku prirode u Garaf, južno od Barselone.

Nenormalno visoke temperature u ovom periodu za Evropu eksperti povezuju sa klimatskim promjenama.

Tokom cijele sedmice temperature od preko 40 stepeni zabilježene su u mnogim gradovima Španije, iako se tako visoke obično očekuju u avgustu, a nedostatak kiše ove godine u kombinaciji sa udarima vjetra stvorili su uslove za požare.

Uz to mnoga područja zapadne Evrope su se suočila sa ekstremno visokim temperaturama tokom proteklih nekoliko dana, što je pogoršalo strahove od klimatskih promjena. Aktuelni toplotni talas u Evropi počeo je prije skoro sedmicu, a temperature su dostizale 43 stepena Celzijusa.

Bonus video: