Odesa živi za trenutak - opera prkosi ruskoj invaziji

"U slučaju sirena za vazdušnu opasnost, nastavite do skloništa u okviru pozorišta"

17905 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada opere u Odesi (ilustracija), Foto: Printscreen YouTube/ Wazza Production
Zgrada opere u Odesi (ilustracija), Foto: Printscreen YouTube/ Wazza Production

Nacija koja je u ratu i grad koji žudi za nekim prividom normalnosti ponovo su otvorili vrata opere u Odesi - prvi put od početka ruske invazije, sa željom da se civilizacijski bore protiv varvarstva iz Moskve, piše Njujork tajms.

Noć u veličanstvenom Opera teatru, otvorenom još 1810. na platou iznad sada zatvorene crnomorske luke, počela je strastvenim izvođenjem ukrajinske himne. Slike pšenice koja se njiše na vjetru činile su pozadinu, preslikavajući tako zastavu Ukrajine, ali i podsjećajući na žito iz njenog plodnog regiona koje je Odesu dugo činilo bogatom, a sada leži u silosima dok rat bjesni i globalna nestašica hrane raste.

"U slučaju sirena za vazdušnu opasnost, nastavite do skloništa u okviru pozorišta", rekla je Ilona Trač, službenica teatra koja je predstavila program.

Potom je dodala...

"Vi ste duša ove operske kuće i mislimo da je veoma važno da poslije 115 dana tišine pokažemo da smo u stanju da izvedemo program".

U Odesi je uglavnom mirno tokom posljednjih nekoliko sedmica, ali samo na 100 kilometara istočno - u lučkom gradu Nikolajevu, koji je u subotu posjetio predsjednik Volodimir Zelenski - rusko granatiranje predstavlja svakodnevicu.

Nije tajna da ruski predsjednik Vladimir Putin želi Odesu - kao ključnu luku za ekonomiju Ukrajine, kao grad koji je dugo bio dio ruskog carstva, a potom i Sovjetskog Saveza, ali i kao kulturni simbol.

Krhka tišina može da se prekine u bilo kojem trenutku, ali Odesa je uvijek živjela za trenutak.

Bonus video: