Pad morala vojnika na obje strane

Izjave zapadnih zvaničnika da bi rat mogao potrajati godinama ukazuju da oni smatraju da Ukrajina ne može ostvariti brzi vojni proboj uprkos novim zalihama naoružanja

12025 pregleda 4 komentar(a)
Ukrajinka pored uništene kuće u Černihivu, Foto: Beta/AP
Ukrajinka pored uništene kuće u Černihivu, Foto: Beta/AP

Četiri mjeseca ratovanja u Ukrajini odražavaju se na moral vojnika s obje strane, što rezultira dezertiranjem i odbijanjem izvršavanja naređenja, naveli su juče britanski bezbjednosni zvaničnici dok je generalni sekretar NATO-a upozorio da bi borbe mogle potrajati godinama.

”Borbene jedinice s obje strane učestvuju u intenzivnim sukobima u regionu Donbasa i vjerovatno je stanje morala promjenljivo”, navodi se u dnevnom izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

”Proteklih nedjelja je vjerovatno bilo dezertiranja u ukrajinskim snagama”, navodi se u procjeni i dodaje da “vrlo vjerovatno postoje veliki problemi s moralom na ruskoj strani”. “Slučajevi da cijele ruske jedinice odbijaju naređenja i sukobi između oficira i njihovih vojnika i dalje se dešavaju”, dodaje se u izvještaju.

Ukrajinski glavni obavještajni direktorat objavio je snimak za koji tvrdi da je presretnuti telefonski razgovor u kojem se ruski vojnici žale na uslove na prvim linijama fronta, loše stanje opreme i generalno nedostatak ljudstva.

Ukrajinka pored uništene kuće u Černihivu
Ukrajinka pored uništene kuće u Černihivufoto: Beta/AP

Nakon što nijesu uspjele da u ranoj fazi rata zauzmu Kijev, ruske snage su fokusirale napore na pokušaj preuzimanja kompletne kontrole u Donbasu, čiji su djelovi već bili pod kontrolom proruskih separatista prije invazije 24. februara.

U juče objavljenom intervjuu za njemački nedjeljnik “Bild”, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da “niko ne zna” koliko dugo bi rat mogao trajati. “Moramo se pripremiti da potraje godinama”, kazao je on. Takođe je pozvao saveznike da “ne oslabe podršku Ukrajini, čak i ako je cijena visoka ne samo u smislu vojne pomoći, već takođe zbog povećanja cijena energije i hrane”.

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je Stoltenbergov komentar. “Plašim se da treba da se pripremimo za dugi rat”, kazao je on dodajući da je neophodno “da i vrijeme bude na strani Ukrajine”.

Komentari britanskog premijera uslijedili su nakon što je čelnik britanske vojske kazao da se britanski vojnici moraju pripremiti “da se ponovo bore u Evropi”. “Sada je imperativ stvoriti vojsku koja je u stanju da se bori uz naše saveznike i porazi Rusiju u borbi”, naveo je general Patrik Sanders.

”Gardijan” ističe da ovakve izjave zapadnih zvaničnika ukazuju da oni smatraju da Ukrajina ne može ostvariti brzi vojni proboj uprkos očekivanom dolasku novih zaliha naoružanja, dok ukrajinske vlasti konstantno traže ubrzanje pomoći.

Ukrajina traži velike zalihe zapadnog naoružanja kako bi mogla da odvrati ruske trupe, ali joj je do sada ponuđeno manje od onoga što je Kijev tražio. SAD, Velika Britanija i Njemačka su obećale da će poslati 10 raketnih artiljerijskih sistema, dok su ukrajinski savjetnici tražili 60 ili čak 300.

Bonus video: