Priliv izbjeglica iz Ukrajine mogao bi da ublaži nedostatak radne snage u eurozoni

Iako ima rekordno nisku stopu nezaposlenosti eurozona se bori sa sve većim nedostatkom radne snage, a priliv izbjeglica mogao bi "malo da ublaži" zategnutost tržišta rada

6610 pregleda 1 komentar(a)
Dio Ukrajinaca koji je zbog rata pobjegao u EU, Foto: Reuters
Dio Ukrajinaca koji je zbog rata pobjegao u EU, Foto: Reuters

Priliv ukrajinskih izbjeglica u Evropsku uniju mogao bi postepeno da ublaži nedostatak radne snage u eurozoni, jer će se neki od onih koji bježe od rata vjerovatno trajno nastaniti u nekoj od zemalja EU, saopštila je Evropska centralna banka (ECB), a prenosi Rojters.

Oko sedam miliona ljudi, uglavnom žena i djece, pobjeglo je do sada iz Ukrajine zbog invazije Rusije na ovu zemlju, a svaki dan ih odlazi sve više i mnogi se nadaju da će pronaći priliku za trajno zaposlenje u EU.

"Prema svim do sada detaljno navedenim pretpostavkama, kalkulacije ukazuju na srednje povećanje radne snage u eurozoni od 0,2 do 0,8 odsto u srednjoročnom periodu", navodi ECB.

Iako ima rekordno nisku stopu nezaposlenosti eurozona se bori sa sve većim nedostatkom radne snage, a priliv izbjeglica mogao bi "malo da ublaži" zategnutost tržišta rada, dodaje ECB.

Ipak, pronalazak posla za ove ljude može da bude teškozbog administrativnih barijera, dodaje ECB.

"Barijere na tržištu rada ostaju značajne prepreke za izbjeglice, što im otežava integraciju na tržišta rada zemalja domaćina, posebno kratkoročno", navodi se u saopštenju.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan izbjeglica.

Bonus video: