već donirala pješačko naoružanje, kacige, pancire i drugu opremu

Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila

U dogovoru sa SAD Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupovinu oružja i opreme za slovenačku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslata Ukrajini

3231 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u Jugoslaviji, pa će u dogovoru sa SAD dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, prenijeli su danas slovenački mediji.

Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova dekonzervacija trajala je više nedjelja, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke poteškoće zbog stava Mađarske koja ne dupušta prevoz oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije, navodi televizija POP-TV.

U dogovoru sa SAD Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupovinu oružja i opreme za slovenačku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslata Ukrajini.

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, mitraljez i lansere protivtenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i doprinijela njenoj odbrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar odbrane Marjan Šarec, prenosi Hina.

Slovenija je, prema njegovim riječima, Ukrajini već donirala pješačko naoružanje, kacige, pancire i drugu opremu, a od sada će se više koncentrisati na druge vidove pomoći, uključujući i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.