Holandija ukinula obavezni period razmatranja abortusa

Većina poslanika i senatora smatra da „ukidanje obaveznog perioda razmišljanja daje autonomiju i pravo na samoopredjeljenje ženama“, navodi se u saopštenju Gornjeg doma parlamenta

6238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandski parlamentarci su u utorak, 21. juna, odobrili zakon o ukidanju obaveznog petodnevnog perioda za razmišljanje prije nego što se podvrgnu abortusu, rekavši da bi žene same trebalo da mogu da odrede vrijeme prije nego što donesu odluku.

Većina poslanika i senatora smatra da „ukidanje obaveznog perioda razmišljanja daje autonomiju i pravo na samoopredjeljenje ženama“, navodi se u saopštenju Gornjeg doma parlamenta.

Predlog zakona, koji su prvo podnijela četiri progresivna, ekološka liberalna i laburistička poslanika, odobrena je velikom većinom u donjem domu, a u utorak su isto učinili senatori iz vladajuće koalicije i opozicionih partija.

Hrišćanske, konzervativne i krajnje desničarske stranke glasale su protiv tog poteza, tvrdeći da bi ukidanje takozvanog "perioda za razmišljanje" bilo štetno za pravo na život nerođenog djeteta.

Inicijatori zakona su, međutim, rekli da „razne studije pokazuju da su žene i ljekari prilično sposobni da donesu dobro promišljenu i pažljivu odluku, čak i bez obaveznog minimalnog perioda konsultacija“, navodi se u saopštenju senata.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru sljedeće godine, saopštio je javni servis NOS pozivajući se na holandsko Ministarstvo zdravlja.

Agencija Frans pres (AFP) podsjeća da je abortus u Holandiji legalan od 1984. godine. Dozvoljen je do dvadeset četiri nedelje trudnoće, ali većina ljekara povlači granicu u 22. nedjelji trudnoće.

Bonus video: