Zelenski: Vjerujem da će sve članice EU podržati da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo

Rat u Ukrajini je ušao u 119. dan

36360 pregleda 31 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2022. 23:14h
Završeno
20:35h

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je danas da je njegova zemlja spremna na neku vrstu odgovora Rusije, nakon što je Litvanija zabranila tranzit određene robe ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad preko svoje teritorije, prenio je CNN, javlja Rojters.

"Spremni smo i pripremljeni na neku vrstu neprijateljske akcije od strane Rusije, na isključenje sa sistema BRELL, ili druge akcije", rekao je Nauseda. BRELL je energetska mreža koju dijele Rusija, Bjelorusija i zemlje Baltika.

Nauseda je dodao da ne vjeruje da će Rusija angažovati vojsku protiv Litvanije, jer je ona članica NATO.

On je naveo da je blokadom tranzita ka Kalinjingradu Litvanija primijenila odluku na nivou EU.

"Mi smo samo primijenili sankcije, koje su donijete na nivou EU, i to nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima Rusije i Litvanije", rekao je Nauseda.

On je dodao da bi bilo dobro da Evropska komisija ruskim vlastima objasni sadržaj sankcija, jer bi to "uklonilo neke tenzije koje se sada javljaju" i da eskalacija tenzija ne koristi ni Litvaniji ni Rusiji.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija razmatra odgovor na zabranu tranzita. On nije pružio detalje kakve mjere Rusija razmatra i dodao da ne postoji tačan vremenski okvir za odgovor Moskve na postupak Litvanije.

18:50h

Televizijski centar Petrovskij u gradu Donjecku koji drže ukrajinski separatisti teško je oštećen granatiranjem, a emitovanje je prekinuto, javila je u srijedu ruska državna novinska agencija TASS, citirajući lokalnu donjecku novinsku agenciju, prenosi Rojters.

Toranj za emitovanje još uvijek stoji, ali je dio opreme oštećen, dok je dio opreme izbačen, navodi donjecka novinska agencija.

17:24h

Rusija će preduzeti kontramjere, uključujući i asimetrične, kao odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ne dozvole ruskom avionu da pokupi ruske diplomate i njihove porodice iz SAD, izjavila je u srijedu portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

„Američka strana nastavlja da sistematski uništava bilateralne odnose koji su već u žalosnom stanju“, rekla je Zaharova u saopštenju.

17:23h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da vjeruje da će sve članice Evropske unije podržati predlog da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u EU na samitu kasnije ove nedelje, prenosi Rojters.

„Vjerujem da će svih 27 zemalja Evropske unije podržati naš status kandidata“, rekao je Zelenski, govoreći putem video veze sa studentima Mankove škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu.

„Ovo je kao izlazak u svjetlost iz tame“, dodao je on.

16:15h

Gugl se suočava sa još jednom kaznom za svoj promet u Rusiji zbog navodnog višestrukog propusta da izbriše "zabranjeni sadržaj", saopštio je u srijedu državni regulator za komunikacije, uključujući ono što nadzorna agencija naziva „obmanjujućim informacijama“ na Jutjubu o događajima u Ukrajini.

Rusija je izrekla više novčanih kazni stranim tehnološkim kompanijama posljednjih godina zbog niza prekršaja, što je, kako kritičari kažu, pokušaj Moskve da izvrši veću kontrolu nad internetom, prenosi Rojters.

Gugl nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentar.

15:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ukaz kojim se uspostavljaju privremene procedure za ispunjavanje obaveza prema spoljnom dugu, javila je novinska agencija Interfaks, dok investitori budno prate potencijalno neizvršenje obaveza.

Agencija je saopštila da je Putin naredio vladi da u roku od 10 dana odabere banke koje će obavljati isplate euroobveznica u skladu sa novom šemom.

Neuspjeh Rusije da servisira svoj spoljni dug zbog zapadnih sankcija približava je njenom prvom neplaćanju međunarodnih obveznica od boljševičke revolucije prije više od jednog vijeka.

15:48h

 Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u srijedu da se NATO partneri u istočnoj Evropi mogu osloniti na Njemačku jer naoružava svoju vojsku tako da može braniti saveznike kao i sebe od svih budućih napada.

„U najvećoj evropskoj bezbjednosnoj krizi decenijama, Njemačka – najveća ekonomija EU i najmnogoljudnija zemlja – preuzima veoma posebnu odgovornost“, rekao je Šolc u govoru u parlamentu povodom predstojećih samita Evropske unije, G7 i NATO-a.

"I to ne samo zbog sopstvene bezbednosti već i zbog bezbednosti svojih saveznika."

15:09h

Rusija bi mogla u potpunosti da presiječe gas Evropi jer nastoji da ojača svoju političku polugu usred ukrajinske krize, rekao je u srijedu šef Međunarodne agencije za energetiku, dodajući da Evropa treba da se odmah pripremi.

„Uzimajući u obzir ovo nedavno ponašanje, ne bih isključio da Rusija nastavlja da pronalazi različite probleme tu i tamo i da nastavlja da pronalazi izgovore za dalje smanjenje isporuke gasa Evropi i možda je čak i potpuno prekinuti“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol Rojtersu.

„To je razlog zašto su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije."

15:09h

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u srijedu da Rusija i Sjedinjene Američke Države razmjenjuju zvanične signale o pitanju američkih boraca u Ukrajini, prenijela je agencija RIA, javlja Rojters.

Interfaks je naveo da je on rekao da Moskva ne vidi spremnost Vašingtona da se ozbiljno pozabavi tim pitanjem.

15:03h

Ruske i turske delegacije složile su se da nastave konsultacije o bezbjednom odlasku brodova i izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, saopštilo je u srijedu rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih snabdjevača pšenicom, ali su njene isporuke žitarica zastale, a tone žita su zarobljene u silosima otkako je Rusija poslala trupe u zemlju.

Moskva negira odgovornost za prehrambenu krizu i za nestašicu okrivljuje sankcije Zapada.

15:02h

Rafinerija nafte Novošahtinsk u ruskoj oblasti Rostov, koja se graniči sa Ukrajinom, obustavila je rad u srijedu nakon što je možda bio napad dronom, rekao je regionalni guverner Vasilij Golubev na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

On je rekao da je izbio požar u vakum postrojenju rafinerije i da su na teritoriji rafinerije pronađeni fragmenti dva drona.

15:01h

Sedam ruskih projektila pogodilo je u srijedu grad Mikolajev na jugu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim, prenosi Rojters.

U izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nije naveo detalje o žrtvama ili šteti.

Izmjena: 15:12h
10:26h

Članovima ruske delegacije u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) odbijene su britanske vize za prisustvo na sljedećoj sednici, saopštio je prvi zamjenik šefa ruskog komiteta za međunarodne poslove gornjeg doma Vladimir Džabarov.

08:20h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je juče da je vojna situacija u istočnom regionu Luganska veoma teška jer je Rusija pojačala napore da izbaci ukrajinske trupe iz ključnih oblasti.

"To je zaista najteža tačka. Okupatori snažno pritiskaju", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Rojters.

Bonus video: