Rahoj odbacio mogućnost pregovora s katalonskim vlastima

Rahoj je kazao da je katalonski referendum bio dio strategije "da se nametne nezavisnost koju malo njih želi i koja nije dobra ni za koga" i opisao katalonsku krizu kao "jedan od najtežih perioda u skorašnjoj istoriji Španije", navodi Asošiejted pres
4 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2017. 16:10h

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je danas mogućnost pregovora s katalonskim vlastima o rješenju krize i pozvao na poštovanje španskih zakona, navodeći da "nije moguće posredovanje između demokratskih zakona i neposlušnosti i nezakonitosti".

Rahoj je to rekao u obraćanju španskom parlamentu, dan pošto su predsjednik Katalonije Karles Pudždemon i drugi zvaničnici tog autonomnog regiona potpisali deklaraciju o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Pudždemon je juče, po potpisivanju te deklaracije, rekao da će na nekoliko nedjelja suspendovati njenu primjenu kako bi dao šansu pregovorima.

Rahoj je danas kazao da je katalonski referendum bio dio strategije "da se nametne nezavisnost koju malo njih želi i koja nije dobra ni za koga" i opisao katalonsku krizu kao "jedan od najtežih perioda u skorašnjoj istoriji Španije", navodi Asošiejted pres.

Španski premijer je rekao da su vlasti Katalonije prekršile zakon održavanjem referenduma 1. oktobra i podstakle ulične proteste kako bi dale legitimitet tom glasanju.

On je pozvao sve Špance da "okončaju tu podjelu i da to učine mirno, obazrivo, i u cilju obnove koegzistencije".

Rahoj je dodao da niko ne treba da bude ponosan na katalonski referendum i da ni jedna jedina država ne podržava secesiju Katalonije.

On je ranije danas od Pudždemona zatražio razjašnjenje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, prijeteći da će u slučaju secesije ukinuti autonomiju tog regiona.

Bonus video: