Istraga Reportera bez granica potvrdila pogubljenje uglednog ukrajinskog fotografa

Informacije i dokazi prikupljeni tokom istrage daju indicije da su Levin i Oleksij Černjišov pogubljeni od strane ruskih vojnika u šumi u blizini sela Moščun pored Kijeva 13. marta, "vjerovatno nakon što su ispitivani i čak i mučeni"

3520 pregleda 3 komentar(a)
Maks Levin, Foto: Printscreen YouTube
Maks Levin, Foto: Printscreen YouTube

Istraga koju je sprovela organizacija Reporteri bez granica (RSF) zaključila je da je ugledni ukrajinski fotograf i dokumentarista Maks Levin pogubljen zajedno sa vojnikom koji je bio u njegovoj pratnji. Ubile su ih ruske trupe u blizini Kijeva u martu dok su tražili komad izgubljene fotografske opreme.

Organizacija sa sjedištem u Parizu, RSF, navela je u izvještaju da je istraga provedena od 24. marta do 3. juna. Informacije i dokazi prikupljeni tokom istrage daju indicije da su Levin i Oleksij Černjišov pogubljeni od strane ruskih vojnika u šumi u blizini sela Moščun pored Kijeva 13. marta, "vjerovatno nakon što su ispitivani i čak i mučeni".

Istragu je vodio Arnaud Froger, šef istražnog deska RSF-a, te Patrick Chauvel, francuski ratni fotoreporter koji je radio sa Levinom u Ukrajini. Zaključili su da su Levina i Černjišova zarobili ruski vojnici dok su pokušavali da nađu dron koji je Levin koristio u izvještavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu započetoj 24. februara.

RSF kažu da su sakupljeni dokazi, među kojima su metci, identifikaciona dokumenta, predmeti sa DNK tragovima koji su potvrdili prisustvo ruskih vojnika na licu mjesta. Levinov spaljeni automobil Ford Maverick i drugi predmeti omogućili su da se zaključi da su Levin i njegov tjelohranitelj pogubljeni.

"Analiza fotografija mjesta zločina, zapažanja na licu mjesta i pronađeni materijalni dokazi jasno ukazuju na pogubljenje kojem je možda prethodilo ispitivanje ili čak mučenje", rekao u izjavi Christophe Deloire, glavni sekretar RSF-a.

"U kontekstu rata snažno obilježenog propagandom i cenzurom Kremlja, Maks Levin i njegov prijatelj platili su životom svoju borbu za pouzdane informacije. Dugujemo im istinu. I borićemo se da identifikujemo i pronađemo one koji su ih pogubili", dodao je Deloire.

Levin (40) jedan je od osam novinara koji su ubijeni dok su radili svoj posao od početka rata u Ukrajini. Njegovo tijelo pronađeno je u šumi 2. aprila. Levin je otac četvero djece, radio je s mnogim ukrajinskim i međunarodnim medijima, uključujući Reuters, BBC i Associated Press.

Bonus video: