Mišel: Uvjeren sam da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka

963 pregleda 2 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uvjeren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Ovo je odlučujući trenutak za EU. Uvjeren sam da ćemo danas Ukrajini i Moldaviji dati status kandidata i da ćemo izraziti jasnu i snažnu evropsku perspektivu za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju", rekao je Mišel.

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka.

Mišel je naveo da se radi na predlozima za što skorije otpočinjanje pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. "To nam je jedan od glavnih prioriteta i uradićemo sve da ostvarimo rezultat", dodao je Mišel.

U vezi sa situacijom u BiH, Mišel je naveo da će EU da se postara da svi napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat u ublažavanju političkih tenzija i funkcionisanju institucija u zemlji.

Bonus video: