"Ukrajina potiskuje ruske trupe u Hersonskoj oblasti"; Zaharova: EU ne razmišlja o negativnim posljedicama

Rat u Ukrajini - 121. dan

58983 pregleda 44 komentar(a)
Detalj iz Lisičanska, Foto: Reuters
Detalj iz Lisičanska, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2022. 22:13h
Završeno
21:16h

Visoki ukrajinski general Valerij Zalužni poručio je u razgovoru sa američkim kolegom Markom Milijem da je Ukrajini potreban "oružani paritet" sa Rusijom kako bi "stabilizovala" tešku situaciju u Luganskom regionu, javlja Rojters..

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji i toku isporuke međunarodne tehničke pomoći", napisao je Zalužni na Telegramu nakon telefonskog razgovora sa Milijem.

Ukrajina je saopštila da ruska artiljerijska prednost na linijama fronta u Donbasu uzima značajan danak ukrajinskim trupama i pozvala je svoje zapadne partnere da isporuče više oružja kako bi se deficit sveo na minimum.

20:00h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da bi odluka lidera Evropske unije o prihvatanju Ukrajine i Moldavije kao kandidata za članstvo mogla da ima negativne posljedice, javlja Rojters.

"Odlukom da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidata, Evropska unija je potvrdila da nastavlja da aktivno iskorišćava Zajednicu nezavisnih država na geopolitičkom nivou za 'obuzdavanje' Rusije. Oni ne razmišljaju o negativnim posljedicama takvog koraka", rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Izmjena: 21:24h
18:56h

Ukrajinski generalštab saopštio je da vojska te zemlje potiskuje ruske trupe u Hersonskoj oblasti, objavio je Kijev Independent.

Prema posljednjem izveštaju Generalštaba, ukrajinska vojska je takođe odbila ruske napade u pravcima Slavjanska i Sjeverodonjecka u Donbasu, dodaje isti medij.

17:30h

Poljska i baltičke države žele da vide jače odbrambeno prisustvo NATO u Suvalki koridoru, dijelu zemlje koji odvaja rusku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, javlja Rojters.

"Tražićemo pojačanje ovog koridora... U našim razgovorima sa partnerima iz NATO", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu poslije samita Evropske unije.

Zabrana Litvanije da sankcionisana roba prelazi sa ruskog kopna preko njene teritorije u Kalinjingrad povećala je već visoke tenzije između Moskve i Zapada, dodaje Rojters.

14:53h

Evropska unija formira koaliciju sa NATO za borbu protiv Rusije izjavio je danas u Bakuu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim.

"Kada je počeo Drugi svjetski rat, Hitler je pod svojom zastavom okupio veliki broj, ako ne i većinu evropskih država za rat protiv Sovjetskog Saveza. Sada, na isti način, EU i NATO okupljaju istu modernu koaliciju za rat sa Rusijom. Sve ćemo to pažljivo razmotriti", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, a prenio TASS. Lavrov je najavio drugi bilateralni sastanak o razgraničenju između Jermenije i Azerbejdžana, koji će se održati u Moskvi i rekao da su obje spremne za rad na tom pitanju, prenosi Anadolija.

Na pitanje o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO, EU nije vojna organizacija i da zato članstvo u toj strukturi ne predstavlja prijetnju za Rusiju. Istakao je da Moskva prati korake EU i da sumnja da će "rusofobična politika" bloka uskoro prestati.

13:52h

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih zemalja složili su se u petak da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do trenutne globalne krize sa hranom, a Moskva je odgovorna za to pitanje, rekao je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Hajaši je, kako prenosi Rojters, to komentarisao novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova G7, na kojem je učestvovao na daljinu.

Japan namjerava da podrži izvoz žitarica iz Ukrajine i planira da razmotri dalju pomoć u hrani kako bi odgovorio na globalnu prehrambenu krizu, rekao je Hajaši.

13:44h

Poljska je danas potpisala sporazum o zajmu od 450 miliona eura sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope kao pomoć da se izbori sa prilivom izbjeglica koje su napustile Ukrajinu poslije ruske invazije.

Otprilike 4,3 miliona izbjeglica prešlo je u Poljsku nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru. Poljska im pruža besplatan smještaj, socijalnu i medicinsku njegu, obrazovanje i mogućnosti zapošljavanja. Mnogi su se preselili u druge zemlje, a neki su odlučili da se vrate kući, ali se procjenjuje da je polovina njih ostala u Poljskoj. Premijer Mateuš Moravjecki je ranije ovog mjeseca izjavio da su procedure donošenja odluka Evropske unije "ponekad prespore".  

13:39h

Rat Rusije protiv Ukrajine, a ne sankcije Zapada, dodaće još 40 ili 50 miliona ljudi u "red gladnih", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u Berlinu, prenosi Rojters.

„Ne postoji nijedan drugi razlog osim ruske blokade Ukrajine i ruskog odbijanja u mnogim slučajevima da izvozi sopstveno žito iz političkih razloga“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u petak.

Berbok je rekla da međunarodni partneri rade zajedno na suprotstavljanju ruskom "ciničnom" i potencijalno destabilizirajućem ratu žitarica i odgovarajućoj propagandi.

13:34h

Pošiljke gasa koje iz Rusije dolaze u Češku su stabilne, ali im je potrebno praćenje i ne može se isključiti da bi mogle pasti ili potpuno prestati u narednom periodu, izjavio je u petak češki ministar industrije Jozef Sikela, prenosi Rojters.

12:28h

Sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini daju željeni efekat, rekao je portparol njemačke vlade, dodajući da visoka inflacija jače pogađa rusku ekonomiju nego Zapad, javlja Rojters.

„Efikasnost sankcija raste s vremenom“, rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu u petak.

11:43h

Okrug južno od Lisičanska u ukrajinskom istočnom Luganskom regionu bio je "potpuno okupiran" od strane ruskih snaga u petak ujutro, rekao je lokalni ukrajinski zvaničnik na televiziji.

„Nažalost, od danas... cijeli okrug Hirske je okupiran“, rekao je predsjednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu.

„Na periferiji se vode neke beznačajne lokalne borbe, ali je neprijatelj ušao."

11:04h

Uspostavljanje pouzdanih transportnih ruta za žito iz Ukrajine je glavni prioritet za sprečavanje globalne krize hrane i biće glavna tema na globalnoj konferenciji o hrani u petak, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, javlja Rojters.

Ukrajinu ucjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin i zato je neophodno dugoročno razvijati nove transportne rute, rekao je ministar poljoprivrede Džem Oezdemir na zajedničkoj konferenciji za novinare u petak.

Njemačka će ove godine potrošiti 4 milijarde eura (4,2 milijarde dolara) za borbu protiv gladi na globalnom nivou, rekla je ministarka razvoja Svenja Šulce.

10:53h

Zvaničnik uprave koju je Rusija uspostavila u Hersonu, na jugu Ukrajine pod ruskom kontrolom, ubijen je danas u atentatu, saopštile su vlasti.

"To je bio ciljani napad na saradnika civilne i vojne uprave u kome je on ubijen", saopštila je agenciji Tass uprava koju je Rusija postavila.

Ubijeni zvaničnik Dmitrij Savlučenko bio je zadužen za omladinu i sport u regionu Herson. Stradao je prilikom eksplozije njegovog vozila.

Na samom početku invazije, Rusija je osvojila i okupirala dio juga Ukrajine, uključujući Hersonsku oblast, prije nego što je ruska vojska zaustavljena.

Posljednjih nedelja ukrajinske snage prešle su u ofanzivu u toj zoni i pokušaju da povrate izgubljene teritorije. "Paralelno sa tim sprovodi se više ciljanih napada na okupacione zvaničnike", navodi agencija Frans pres.

U srijedu je proruski zvaničnik u Čornobajvki, gradu blizu Hesona, izbjegao eksploziju bombe prilikom prolaska njegovog vozila.

Nekoliko dana ranije, 18. juna, šef zatvorske službe u regionu Herson ranjen je u napadu bombom.

Proruske vlasti sastavljene su od Ukrajinaca koji podržavaju Moskvu, a Kijev ih smatra kolaboracionistima, neprijateljima, i predstavnika ruskih snaga u tom regionu.

Ruske snage optužuju Ukrajinu da organizuje te atentate.

10:38h

Ministarstvo spoljnih poslova Moskve u petak je okrivilo Sjedinjene Američke Države za litvansku zabranu prelaska sankcionisane robe sa ruskog kopna u rusku eksklavu Kalinjingrad, što je povećalo ionako visoke tenzije između Moskve i Zapada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe u saopštenju navelo da je "nemoguće" da se sa Vašingtonom održe konsultacije na ekspertskom nivou o nizu bilateralnih pitanja koja bi trebalo da se održe u bliskoj budućnosti. Nije precizirano o kojim pitanjima se govori, niti kada bi trebalo da se održe razgovori.

09:37h

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner planira da obezbijedi nekoliko milijardi eura poreskih olakšica za energetski intenzivnu industriju u naredne dvije godine, izvijestio je u petak Zidojče cajtung, pozivajući se na list ministarstva, prenosi Rojters.

Pomoć bi iznosila oko 2,9 milijardi eura (3,05 milijardi dolara) godišnje u 2023. i 2024. godini.

08:11h

Ukrajinske trupe „moraće da budu povučene“ iz Sjeverodonjecka, grada na bojištu koje je uglavnom okupirala Rusija, rekao je regionalni guverner na televiziji u petak.

„Ostajati na pozicijama koje su razbijene tokom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla“, rekao je Gajdaj, prenosi Rojters.

08:10h

Njemačka ide ka nestašici gasa ako zalihe ruskog gasa ostanu na niskom nivou kao što su sada, a određene industrije bi morale da budu zatvorene ako do zime ne bude dovoljno, rekao je njemački ministar ekonomije Robert Habek za magazin Der Spiegel.

Habek je iznio izglede za dalje olakšanje za kompanije i ljude pogođene nedostatkom gasa, ali je upozorio da neće biti moguće apsorbovati sve posljedice, izvijestio je u petak Der Spiegel.

08:08h

Ukrajinske trupe odbile su ruski napad na južnu periferiju Lisičanska, posljednjeg grada koji je u potpunosti pod kontrolom Ukrajine u regionu Luganska, rekao je u petak guverner te oblasti Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

Gajdaj je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao da je Rusija, međutim, preuzela kontrolu nad selom Nikolajevka, koje se nalazi u blizini ključnog autoputa za Lisičansk, koje je bilo žarište teških borbi.

Borbe se nastavljaju, dodao je on, u bliskom gradu Sjeverodonjeck, gdje je Rusija polako napredovala tokom nekoliko nedelja.

Bonus video: