U Evropi se u automobilima dnevno sagori 19 miliona flaša ulja od repice i suncokreta

U automobile i kamione odlazi 58 odsto ulja od repice i devet odsto suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi

4226 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropa svakog dana u automobilima sagorijeva više od 17.000 tona ulja od repice i suncokreta, što je jednako 19 miliona flaša, navodi se u novoj studiji Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E).

"To je doprinijelo rastu cijena hrane, kao i praznim policama u supermarketima poslije ruske invazije na Ukrajinu", saopštila je mreža nevladinih organizacija i pozvala vlade da prioritet daju hrani nad gorivom i prestanu da koriste biogoriva dobijena iz usjeva.

Iz Ukrajine dolazi 40 odsto svjetskog izvoza suncokretovog ulja, a ta zemlja je takođe najveći snabdjevač Evrope uljem od repice. Zbog smanjenja izvoza usjeva iz Ukrajine poslije početka rata nastali su problemi u snabdijevanju, a cijene su do dva i po puta veće nego ranijih godina.

Situaciju dodatno pogoršava upotreba biljnog ulja kao biogoriva. Od ukupne svjetske proizvodnje biljnog ulja 18 odsto odlazi na biodizel, a gotovo je sve pogodno za ljudsku ishranu.

U automobile i kamione odlazi 58 odsto ulja od repice i devet odsto suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi.

Značajne količine palminog ulja (50 odsto) i sojinog ulja (32 odsto) koji se potroše u Evropi takođe se koriste za automobile i kamione.

"Supermarketi su bili primorani na racionalizaciju biljnih ulja, a cijene skaču. Istovremeno, sagorijevamo hiljade tona suncokretovog ulja i ulja od repice u našim automobilima svakog dana. U vrijeme oskudice moramo da damo prioritet hrani nad gorivom", izjavio je Majk Marahrens it T&E.

On je dodao da su evropske vlade koristile zakone o "zelenom" gorivu da vještački povećaju potražnju za biogorivima iz usjeva i da stoga imaju na raspolaganju instrumente da to zaustave.

Marahrens je pozvao kreatore politika da odmah prestanu da podržavaju korišćenje usjeva za proizvodnju biogoriva i tako pomognu da se izbjegne sve veća globalna prehrambena katastrofa.

"Inflacija cijena hrane gura milione ljudi širom svijeta u siromaštvo. To je pogoršano proteklih nedjelja kada su vlade u svijetu uvele ograničenja izvoza ključnih prehrambenih usjeva, uključujući ulja", navodi se u saopštenju.

T&E ocjenjuje da će na predstojećem samitu lidera Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja, od 26. do 28. juna u Njemačkoj, na kojem će se raspravaljti o globalnoj bezbjednosti hrane, doći do sporenja nekih evropskih zemalja, koje se zalažu za neku vrstu ograničenja biogoriva, i SAD koje su za povećanje proizvodnje biogoriva.

Bonus video: