Lažni Vitalij Kličko razgovarao sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča

"Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom", navodi se u saopštenju iz kancelarije gradonačelnice Berlina

21326 pregleda 12 komentar(a)
Na udaru sajber kriminala: Vitalij Kličko, Foto: Shutterstock
Na udaru sajber kriminala: Vitalij Kličko, Foto: Shutterstock

Gradonačelnici nekoliko evropskih prijestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju da prvim čovjekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.

Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspjela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča, piše Gardijan.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifej preko platforme Webex vodila je unaprijed zakazani video razgovor sa osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala kao Kličko.

"Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom", navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva sa druge strane linije počeo je da govori o problemu ukrajinskih izbjeglica koje varaju njemačku državu, a činilo se i da poziva da se izbjeglice vrate u Ukrajinu zbog vojne službe. Tada je razgovor za gradonačelnicu Berlina postao sumnjiv.

Kada se veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Njemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u video pozivu nije pravi Kličko, objavio je magazin "Špigel".

"Izgleda da imamo posla sa dipfejkom", saopštila je kancelarija Franciske Gifej.

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša. Koristi vještačku inteligenciju da zamijeni ili digitalno izmijeni lice.

"Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo povjerenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine", rekla je Gifej.

Gardijan dodaje i da je kancelarija gradonačelnika Madrida takođe podnijela prijavu policiji zbog osobe koja se u video razgovoru sa Hoze Luisom Martinez Almeidom lažno predstavlja kao Kličko.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u srijedu na Tviteru da je video pozivom razgovarao sa Kličkom - tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnoj stranici austrijske prijestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva "ozbiljnog slučaja sajber kriminala".

Bonus video: