Rusija uklonila poljsku zastavu sa spomenika iz Drugog svjetskog rata u Katinu

Lokalni zvaničnici su 25. juna potvrdili da je zastava uklonjena zbog tenzija između Rusije i Poljske, koja je glasno podržala Kijev i pružila pomoć nakon odluke Kremlja da napadne Ukrajinu

15303 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruske vlasti uklonile su poljsku zastavu sa spomenika u Katinskoj šumi koji obilježava područje gdje su se u aprilu-maju 1940. dogodila masovna ubistva poljskih oficira od strane sovjetskih snaga.

Lokalni zvaničnici su 25. juna potvrdili da je zastava uklonjena zbog tenzija između Rusije i Poljske, koja je glasno podržala Kijev i pružila pomoć nakon odluke Kremlja da napadne Ukrajinu.

Andrej Borisov, gradonačelnik Smolenska, rekao je na društvenim mrežama da je odluku donijelo Ministarstvo kulture.

"Iznijeću svoje opšte mišljenje: na ruskim spomen obilježjima ne smije biti poljske zastave! A nakon iskrenih antiruskih izjava poljskih političara, još više", objavio je na društvenoj mreži VKontakte, uz fotografiju.

"Ministarstvo kulture Ruske Federacije donijelo je ispravnu odluku uklanjanjem poljske zastave. Katin je ruski spomenik", dodao je.

Nakon što su nacisti pokrenuli Drugi svjetski rat invazijom na Poljsku 1. septembra 1939. godine, Sovjeti su okupirali istočni dio zemlje, masakrirajući na kraju više od 20.000 poljskih oficira koje su zarobili u Katinu.

Sovjetski Savez je prvobitno optužio naciste za ubistva, ali je 1990. okončao decenije poricanja i priznao istinu.

Na osnovu izvještavanja AFP-a i The Telegrapha

Bonus video: