Rahoj: Pudždemon da kaže da li je proglasio nezavisnost Katalonije ili ne

Rahoj je rekao da je to potrebno da Pudždemon to učini prije no što španska vlada preduzme druge mjere
4 komentar(a)
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2017. 11:15h

Španski premijer Mariano Rahoj zatražio je danas od katalonskog vođe Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost te oblasti.

Rahoj je rekao da je to potrebno da Pudždemon to učini prije no što španska vlada preduzme druge mjere.

Katalonski lider Karles Pudždemon juče je potpisao proglas o nezavisnosti, ali je odmah suspendovao njegovu primjenu da bi dao vremena za pregovore.

Rahoj je optužio Pudždemona da je "namjerno stvorio konfuziju", i rekao da on, Rahoj, želi da vrati "sigurnost".

"Savjet ministara dogovorio se jutros da uputi zvaničan zahtjev vladi Generaliteta (katalonskoj vladi) da potvrdi da li je proglašena nezavisnost Katalonije", rekao je Rahoj u kratkom televizijskom obraćanju poslije posebnog sastanka vlade posvećenom tom pitanju.

On je precizirao da je zahtjev upućen u skladu sa članom 155 Ustava, što je procedura koja dozvoljava suspendovanje autonomije nekog regiona.

"Ovim pozivom, prije bilo kojih mjera koje vlada može da usvoji prema članu 155 našeg Ustava nastoji se da se građanima ponudi jasnoća i sigurnost koju zahtjeva pitanje od ovakvog značaja", rekao je Rahoj.

Pudždemon je dao svoju izjavu poslije referenduma o nezavisnosti održanog u Kataloniji 1. oktobra, izjašnjavanja koje ne priznaju centralne vlasti u Madridu.

Bonus video: