NATO na samitu u Madridu odlučuje da li da udvostruči prisustvo u istočnoj Evropi

"Žele da pređu sa trenutnog prisustva borbenih grupa na veličinu brigada. Sadašnje grupe sastoje se od 1.000 do 1.600 vojnika, a konverzija u brigadu mogla bi bar da udvostručit taj broj"

5348 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO će na samitu u Madridu od 28. do 30. juna odlučiti da li će doći do najvećeg raspoređivanja trupa ove alijanse još od vremena Hladnog rata.

To piše španski list "El Pais", a prenosi ruska Novaja gazeta.

Sagovornici "El Paisa" kažu da se pojedini saveznici zalažu da se udvostruči prisustvo NATO u istočnoj Evropi.

"Žele da pređu sa trenutnog prisustva borbenih grupa na veličinu brigada. Sadašnje grupe sastoje se od 1.000 do 1.600 vojnika, a konverzija u brigadu mogla bi bar da udvostručit taj broj. Raspoređivanje takođe podrazumijeva veću autonomiju djelovanja i naprednije naoružanje", piše "El Pais".

Osim toga, prema izvorima "El Paisa", zemlje koje su geografski najbliže Rusiji žele da povećaju svoju odbrambenu poziciju - do 15.000 vojnika.

Prema riječima bivšeg portparola i analitičara NATO Džejmija Šeja, glavne diskusije na predstojećem samitu vodiće se između istočnoevropskih zemalja i SAD i Njemačke.

Istočnoevropske zemlje žele da rasporede više vojnika i oružja alijanse na svojoj teritoriji, dok bi SAD i Njemačka radije slijede aktuelnu strategiju rotacije snaga.

Kako piše "El Pais" na predstojećem samitu NATO trebalo bi da bude odobren novi strateški koncept, po kojem će ponašanje Rusije biti definisano kao "direktna prijetnja".

Bonus video: