"Vodite mir, ne rat": Protest protiv NATO-a u Madridu

Nijedan ministar, niti istaknuti predstavnik radikalne ljevice, članice vladajuće koalicije, nije učestvovao u maršu, ne želeći da se eksponiraju dva dana pred samit

8509 pregleda 10 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Više hiljada ljudi demonstriralo je danas u centru Madrida tražeći raspuštanje NATO-a i mir, dva dana pred početka narednog samita Atlantske alijanse u glavnom gradu Španije.

Duga kolona sastavljena od aktivista ljevice, antikapitalista, ekologa, feminista, komunista, alterglobalista i drugih pokreta kao što su ekološki pokreti "Petak za budućnost" i "Pobuna protiv izumiranja (Extinction Rebellion) mirno je prošetala uz veliku policijsku pratnju da osudi održavanje narednog samita NATO u Madridu od 28. do 30. jula.

Nijedan ministar, niti istaknuti predstavnik radikalne ljevice, članice vladajuće koalicije, nije učestvovao u maršu, ne želeći da se eksponiraju dva dana pred samit, prenosi agencija Frans pres.

Među sloganima koje su demonstranti uzvikivali bili su "Ne ratu, ne NATO-u", a više helikoptera nadlijetalo je kolonu koja se kretala jednom od glavnih avenija Madrida.

Na plakatama je pisalo "Vodite mir, ne rat", "Dosta vojne potrošnje, dajte školama i bolnicama", pored slike žene koja plače, djela Pabla Pikasa "Gernika", jedne od najčuvenijih slika na svijetu koja je postala simbol protiv rata.

Prema policiji Madrida, u manifestaciji je učestvovalo 2.200 ljudi. Organizacije nisu iznijele svoju procjenu broja učesnika.

Madrid je domaćin NATO samita iduće nedjelje na kome će učestvovati američki predsjednik Džo Bajden, njegov francuski kolega Emanuel Makron i šefovi vlada Velike Britanije i Njemačke Boris Džonson i Olaf Šolc.

Glavna tema samita će biti ruska prijetnja i njena invazija na Ukrajinu početa 24. februara.

Bonus video: