U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Norveške bezbjednosne službe nazvale su napad islamističkim terorističkim činom

8015 pregleda 1 komentar(a)
Sa komemoracije, Foto: Reuters
Sa komemoracije, Foto: Reuters

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vrijeme kada se održavao godišnji Prajd festival.

Naoružan muškarac otvorio je vatru u četvrti gdje je živ noćni život rano u subotu, kada je ubio dvoje ljudi, muškarce od 50 i od 60 godina, i ranio više od 20. Norveške bezbjednosne službe nazvali su to islamističkim terorističkim činom.

Osumnjičeni napadač identifikovan kao 42-godišnji norveški državljanin porijeklom iz Irana je u pritvoru.

komemoracija Oslo
foto: Reuters

Parada ponosa trebalo je da bude održana u subotu, ali je otkazana.

Napad se dogodio ispred bara u centru Osla, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice. Policijski istražitelji rekli su da nije jasno da li je mržnja ljudi na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta motivisala napad.

Norveški premijer Jonas Gar Stere rekao je na komemoraciji da je oružani napad u noćnim satima spriječio održavanje Parade ponosa, ali "nije zaustavio borbu protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".

Jonas Gar Stere
Jonas Gar Sterefoto: Reuters

On se takođe obratio norveškoj muslimanskoj zajednici.

"Znam kako su se mnogi od vas osjećali kada se ispostavilo da počinilac pripada islamskoj zajednici. Mnogi od vas iskusili su strah i nemir. Treba da znate jedno, mi stojimo zajedno, mi smo zajednica i mi smo zajedno za nju odgovorni", rekao je Stere za vrijeme crkvene komemoracije kojoj je takođe prisustvovala prestolonasljednica Mete Marit.

Bonus video: