Lideri G7: Podrška Ukrajini koliko bude potrebno

"Hitno pozivamo Rusiju da bezuslovno prekine napade na poljoprivrednu i saobraćajnu infrastrukturu i dozvoli slobodan prolaz poljoprivrednih dobara iz ukrajinskih crnomorskih luka", saopštili su lideri G7

5246 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri Grupe sedam vodećih svjetskih privreda (G7) obećali su danas "da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko bude potrebno".

U zajedničkom saopštenju sa samita u Elmau, u Njemačkoj, lideri G7 su izrazili "duboku zabrinutost" pošto je Rusija objavila da bi mogla da prebaci nuklearne rakete u Bjelorusiju.

G7 je zatražio od Rusije da dozvoli "slobodan prolaz" poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi se izbjeglo pogoršanje globalne krize sa hranom.

"Hitno pozivamo Rusiju da bezuslovno prekine napade na poljoprivrednu i saobraćajnu infrastrukturu i dozvoli slobodan prolaz poljoprivrednih dobara iz ukrajinskih crnomorskih luka", saopštili su lideri G7.

Liderima G7 jutros se preko video linka obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je apelovao na vodeće svjetske privrede da "učine sve što mogu" da bi se prije kraja godine okončao rat koji pustoši Ukrajinu.

Bonus video: