"očekuje se da lijek bude dostupan ovog mjeseca"

AstraZeneka dobila podršku EU za ciljane terapije kancera dojke

Preporučuje se pacijentima sa niskim do normalnim nivoima proteina poznatog kao HER2 koji je meta nekoliko novih terapija

4191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija AstraZeneka saopštila je da su dvije njene postojeće terapije preporučene za liječenje pacijenata sa nekim oblicima visokorizičnih karcinoma dojke u Evropskoj uniji, prenosi N1.

Linparza, lijek za kancer koji je razvijen zajedno sa američkim Merkom, podržan je za samostalnu upotrebu ili u kombinaciji sa endokrinom terapijom kod odraslih sa oblikom genetski mutiranog kancera dojke u ranoj fazi, piše Reuters.

Lijek, koji je u martu dobio sličnu preporuku u SAD, ključna je prednost za AstraZeneku. Preporučuje se pacijentima sa niskim do normalnim nivoima proteina poznatog kao HER2 koji je meta nekoliko novih terapija.

Enhertu, razvijen zajedno sa japanskim "Daiichi Sankio", bio je drugi lijek koji je odobrila Evropska agencija za ljekove za liječenje agresivnog oblika kancera koji karakteriše visoka stopa HER2.

Očekuje se da će ovaj lijek biti dostupan za pacijente sa niskim nivoom HER2 ovog mjeseca nakon nedavnog uspjeha ispitivanja.