Dragi: Gutereš predstavio plan UN za iznošenje žitarica iz Ukrajine

Premijer Italije je rekao da su informacije koje su lideri Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) dobili o tom planu od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša "među najvažnijim" na danas završenom samitu u Njemačkoj

1853 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: REUTERS
Sa sastanka, Foto: REUTERS

Plan Ujedinjenih nacija (UN) za iznošenje žitarica iz Ukrajine bezbjednim morskim koridorima mogao bi da uštedi i mjesec dana u pražnjenju silosa pred jesenju žetvu, jer ne zahtijeva deminiranje luka, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Dragi je rekao da su informacije koje su lideri Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) dobili o tom planu od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša "među najvažnijim" na danas završenom samitu u Njemačkoj.

On je kazao da taj plan UN predstavlja "sve u svemu, dobru vijest", ali da je za njegovo sprovođenje potrebno brzo odobrenje Rusije.

Dragi je rekao da ključni elementi plana uključuju korišćenje postojećih bezbjednih koridora do luka, uslijed čega bi UN mogle da zaštite teretne brodove od mogućih ruskih napada.

Brodovi bi bili pregledani da bi se spriječilo dostavljanje oružja Ukrajini, na čemu je insistirao ruski predsjednik Vladimir Putin, dodao je Dragi.

Bonus video: