Njemačka: Bivši čuvar nacističkog logora star 101 godinu osuđen na pet godina zatvora

On je najstariji nacistički zločinac koji se našao pred sudom

10011 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemački sud osudio je u 28. juna na pet godina zatvora bivšeg čuvara nacističkog logora starog 101 godinu pod optužbom da je pomagao i podržavao ubistvo hiljada zatvorenika u koncentracionom logoru Sachsenhausen tokom Drugog svjetskog rata.

Suđenje je počelo u oktobru prošle godine, a optuženi koji je identifikovan kao Josef S. se izjasnio da nije kriv, rekavši da je u tom razdoblju bio poljoprivredni radnik u sjeveroistočnoj Njemačkoj. On je najstariji nacistički zločinac koji se našao pred sudom.

Međutim, sud je naveo da je utvrđeno da je radio u logoru kod Berlina od 1942. do 1945. godine kao nacistički vojnik.

Tužioci su svoj slučaj temeljili na nacističkim dokumentima s njegovim imenom, datumom i mjestom rođenja, kao i drugim dokazima.

Sudske rasprave su trajale samo dva i po sata dnevno, a više puta su bile prekidane zbog zdravstvenih komplikacija optuženog.

U tom je logoru od 1936-1945. držano više od 200.000 ljudi.

Desetine hiljada zatvorenika umrli su od gladi, bolesti, prisilnog rada ili medicinskih eksperimenata.

Neki od njih su strijeljani, vješani ili ubijeni u gasnim komorama.

Kao i u drugim logorima, jevrejski logoraši su bili maltretirani, a neki od preživjelih su poslani u Aušvic 1942. godine.

Sachsenhausen su u aprilu 1945. oslobodile sovjetske snage, koje su logorske prostorije koristile kao zatvore za političke i druge zatvorenike koje su osudili sovjetski vojni sudovi.

Bonus video: