Stoltenberg očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u NATO; Za Rusiju širenje alijanse znači destabilizaciju

"Poslije poziva, potreban nam je proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvijek traje neko vrijeme, ali takođe očekujem da će i to proći prilično brzo"

5065 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg tokom samita u Madridu, Foto: Reuters
Stoltenberg tokom samita u Madridu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2022. 12:05h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u vojnom savezu, javlja Rojters.

"Na samitu ćemo donijeti odluku da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice - brzo i bez presedana", rekao je Stoltenberg novinarima drugog dana NATO samita u Madridu.

Obje zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u alijansi sredinom maja.

"Poslije poziva, potreban nam je proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvijek traje neko vrijeme, ali takođe očekujem da će i to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da učine da se taj proces ratifikacije odvija što je prije moguće", dodao je Stoltenberg.

S druge strane, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija negativno gleda na planove Švedske i Finske za ulazak u NATO, objavio je Interfaks, a prenosi Rojters.

Ruska državna novinska agencija RIA takođe je citirala Rjabkova koji je rekao da NATO širenje "destabilizuje" i da ne doprinosi bezbjednosti članica alijanse.

Bonus video: