zatražio modernu artiljeriju i finansijsku podršku

Zelenski zemljama NATO: Ili pomozite Ukrajini, ili ćete se sami suočiti sa odloženim ratom sa Rusijom

Zelenski je ukazao da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno da bi obezbijedila svoju odbranu

7898 pregleda 12 komentar(a)
Obraćanje Zelenskog, Foto: Reuters
Obraćanje Zelenskog, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od zemalja NATO okupljenih na samitu u Madridu modrenu artiljeriju i finansijsku podršku da se suoči sa ruskom invazijom svoje zemlje.

U video obraćanju vođama Alijanse Zelenski je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se nisu opredijelili za bliskije odnose sa njegovom zemljom i rekao da treba ili da pruže Ukrajini pomoć koja joj je potrebna da porazi Rusiju ili će se sami suočiti sa odloženim ratom sa Rusijom, prenosi Frans pres.

"Da bismo uništili snagu ruske artiljerije, što je znatna prednost, potrebno nam je mnogo više tih modernih sistema, te moderne artiljerije", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Rekao je da je finansijska pomoć Ukrajini takođe važna kao pomoć u naoružanju pošto ima deficit od više milijardi dolara, dok Moskva ima prihode od izvoza nafte i gasa.

Ukazao je da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno da bi obezbijedila svoju odbranu.

On je izrazio žaljenje što ukrajinski napori nisu zaslužli bliskije veze sa NATO, prenosi AP.

"Zar je naš doprinos u odbrani Evrope i cijele civiizacije bio nedovoljan. Šta je još potrebno", pitao se Zelenski.

Rekao je da ako zaista definišu Rusiju kao glavnu prijetnju onda treba u potpunosti da podrže njenu prvu i glavnu metu i naglasio da se Ukrajina bori za "budući svjetski poredak".

On je takođe ponovo tražio da se ojačaju sankcije Moskvi, što će, po njegovim riječima, zaustaviti njen kapacitet da plati rat.

Ukrajina već dobija teško naoružanje i podršku od zapadnih zemalja ali u nekim zonama fronta suočena je sa snažnim napadima ruskih snaga, navodi Frans pres.

Ukrajinske trupe tako su nedavno morale da se povuku iz Sjeverodonjecka na istoku, poslije više nedjelja žestokih sukoba.