zelenski objavio odluku

Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Sirijom

"Neće više biti odnosa između Ukrajine i Sirije", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da će pritisak sankcija protiv Sirije "biti još veći"

5417 pregleda 3 komentar(a)
Predsjednik Sirija Bašar al Asad i predsjednik Rusije Vladimir Putin, Foto: Reuters
Predsjednik Sirija Bašar al Asad i predsjednik Rusije Vladimir Putin, Foto: Reuters

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom 29. juna nakon što je Damask priznao nezavisnost istočnih regiona Luganska i Donjecka, piše Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je odluku 29. juna u video snimku objavljenom na Telegramu.

"Neće više biti odnosa između Ukrajine i Sirije", rekao je Zelenski i dodao da će pritisak sankcija protiv Sirije "biti još veći".

Donjeck i Lugansk, poznatiji kao Donbas, trenutno su u središtu borbi u ratu koji je Moskva pokrenula u februaru ubrzo nakon što je priznala njihove oblasti pod kontrolom separatista kao nezavisne.

Djelovi Luganska i Donjecka došli su pod kontrolu separatista koje podržava Rusija nakon što je Rusija ilegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine.

Leonid Pasečnik, vođa separatista iz Luganska, zahvalio je Siriji i sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu na, kako je rekao, "hrabrom i odgovornom političkom gestu" priznavanja Luganska kao nezavisne i suverene zemlje, navodi TASS.

Sirija, bliski saveznik Rusije i korisnik ruske vojne pomoći u njenom građanskom ratu, prva je država osim Rusije koja je priznala dva separatistička regiona.

Sirija je ranije bila na strani Rusije u teritorijalnim sporovima. Složila se 2018. da prizna Abhaziju i drugu otcijepljenu gruzijsku regiju, Južnu Osetiju, kao nezavisne zemlje.

Taj potez je naveo Tbilisi da prekine diplomatske odnose sa Damaskom.