Stoltenberg: Saveznici spremni da zaštite svaki pedalj teritorije NATO-a i u potpunosti podrže Ukrajinu

Osim što su obećale veću pomoć članica NATO-a za Kijev, saveznici su se složili da povećaju broj svojih snaga za brzo reagovanje u istočnoj Evropi sa 40.000 na 300.000 vojnika

3920 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatvorio je danas samit zapadne vojne alijanse porukom Moskvi da su saveznici spremni da "zaštite svaki pedalj teritorije NATO-a" i u potpunosti podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskih snaga.

Stoltenberg je izjavio da se NATO "postarao da protivnik bude uvjeren, da će, ako uradi bilo šta slično onome što je Rusija uradila Gruziji 2008. godine ili Ukrajini sada, to pokrenuti pun odgovor cijelog saveza''.

Stoltenberg je rekao da je na trodnevnom samitu u Madridu donijeto nekoliko "transformativnih" odluka.

Osim što su obećale veću pomoć članica NATO-a za Kijev, saveznici su se složili da povećaju broj svojih snaga za brzo reagovanje u istočnoj Evropi sa 40.000 na 300.000 vojnika.

Na samitu su Švedska i Finska pozvane da se pridruže kao nove članice i odobrena je nova lista najvažnijih bezbjednosnih prioriteta za sljedeću deceniju.

"Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbjednosnom situacijom u posljednjih nekoliko decenija, ali odgovaramo na izazov jedinstvom i odlučnošću", rekao je Stoltenberg.

Bonus video: