Santamarija: Pudždemon ne zna gdje se nalazi, kuda ide ili gdje hoće da ide

španska vlada je odbacila "prećutno" proglašenje nezavisnosti Katalonije, javlja AFP.
84 pregleda 0 komentar(a)
Soraja Saens de Santamarija, Foto: Reuters
Soraja Saens de Santamarija, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2017. 21:45h

Soraja Saens de Santamarija, zamjenica španskog premijera Marijana Rahoja ocijenila je večeras da lider španske oblasti Katalonije Karles Pudždemon "ne zna gdje se nalazi i kuda ide", nakon što je u katalonskom parlamentu potpisana deklaracija o nezavisnosti koja odmah potom suspendovana.

"To je bio govor osobe koja ne zna gdje se nalazi, kuda ide ili gdje hoće da ide", rekla je ona i dodala da je za srijedu ujutro zakazana vanredna sjednica španske vlade na kojoj će se razgovarati o odgovoru katalonskoj odluci.

Pudždemon je večeras potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije od Španije, koju je potom suspendovao.

U dokumentu se navodi da se formira "Republika Katalonije kao nezavisna, suverena i pravna država", ali je Pudždemon suspendovao primjenu deklaracije pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Španska vlada je ranije večeras odbacila "prećutno" proglašenje nezavisnosti Katalonije, javlja AFP.

"Neprihvatljivo je prećutno proglasiti nezavisnost, a onda je suspendovati na eksplicitan način", rekao je portparol španske vlade za AFP.

Prethodno je katalonski lider Karles Pudždemon u obraćanju regionalnom parlamentu, zatražio da Katalonija na nekoliko nedjelja "suspenduje proglašenje nezavisnosti kako bi započeo dijalog, jer je u ovom trenutku potrebno smanjiti napetosti".

Kako prenosi Rojters, on je prethodno od parlamenta zatražio mandat za proglašenje Katalonije kao nezavisne države, da bi nakon toga zatražio suspendovanje proglašenja nezavisnosti.

On je dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

Bonus video: