Rusija koristi stare i neprecizne rakete

Ukrajinski general tvrdi da su velike civilne žrtve rezultat pojačanih ruskih napada i upotrebe zastarjele municije

23699 pregleda 12 komentar(a)
Eksplozija u trenutku kada je ruska raketa pogodila tržni centar u Kremenčuku, Foto: Rojters
Eksplozija u trenutku kada je ruska raketa pogodila tržni centar u Kremenčuku, Foto: Rojters

Rusija koristi neprecizne rakete iz starih sovjetskih zaliha za preko 50 odsto napada na Ukrajinu, a broj napada se više nego udvostručio u protekle dvije nedjelje, kazao je juče brigadni general ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske rakate pogodile su zadnjih dana niz meta u Ukrajini, usmrtivši jednog civila u stambenoj zgradi u Kijevu u subotu i najmanje još 18 osoba u tržnom centru u centralnom gradu Kremenčuku u ponedjeljak.

Rusija negira da su joj mete civili i tvrdi da samo gađa vojnu infrastrukturu.

General Oleksi Hromov kazao je juče na konferenciji za novinare da Rusija pokušava da pogodi vojnu i ključnu infrastrukturu, ali da zbog upotrebe starih sovjetskih raketa koje su manje precizne dolazi do značajnog stradanja civila.

Njegova analiza razlikuje se od tvrdnji ukrajinskih političara koji optužuju Rusiju da namjerno gađa civile kako bi izazvala paniku.

"Mete neprijatelja ostaju vojna postrojenja, ključna infrastruktura i industrija, saobraćajne mreže... Istovremeno, civilna populacija trpi značajne gubitke usljed nepreciznih napada", kazao je Hromov.

"Za raketne napade, neprijatelj u više od 50 odsto slučajeva koristi projektile iz sovjetskih rezervi, koje nijesu dovoljno precizne. Kao rezultat toga, pogođene su civilne zgrade".

On je kazao da su 202 rakete ispaljeno na Ukrajinu u drugoj polovini juna, što je znatno više u odnosu na 120 iz prve polovine mjeseca. On procjenjuje da je 68 civilnih lokacija pogođeno u drugoj polovini mjeseca.

Bonus video: